مراحل طراحی و اجرای پله بتنی ( پله های مستقیم، گرد و …)

چیدو پلاس 05 تیر 1401 ،

وجود پله های بتنی مدرن فضایی خاص و امروزی به ساختمان شما می بخشد و بسته به اینکه از این پله ها در داخل یا خارج از ساختمان تان به صورت سنتی و یا اکسپوز استفاده می کنید، طرح های گوناگونی برای این کار وجود دارد. مراحل مختلف اجرای راه پله به هم پیوسته هستند و باید با دقت بالایی انجام گیرند. بنابراین در تمامی مراحل حضور یک مهندس اجرایی ضروری است که با نظارت بر مراحل مختلف؛ پله ها یه صورت صحیح و مطابق با نقشه اجرا شود.

طراحی پله بتنی

مراحل طراحی پله بتنی عبارت از محاسبه ی تعداد پله، محاسبه ی شیب پله، میزان و درجه بندی آرماتور پله، نحوه ی قالب بندی و بتن ریزی پله در ساختمان های بتنی می باشند. نکتات قابل توجه در طراحی پله بتنی محاسبه ارتفاع، طول و شیب پله است به طوری که که متناسب با کاربری ساختمان باشد.

مراحل اجرای پله بتنی شامل چه چیز هایی است؟

پیش از هر کار یک مهندس عمران یا معماری کار طراحی پله بتنی را انجام می دهد. در این مرحله طرح دلخواه شما با توجه به متراژ و دیگر عوامل انتخاب و طراحی می گردد. شکل ظاهری، ابعاد، تعداد پله ها، شیب و مسیر راه پله بخشی از طراحی پله بتنی است. در ادامه کار، ساخت پله طبق مراحلی که در زیر توضیح داده می شود، پیش خواهد رفت.

مرحله اول: آرماتور بندی راه پله بتنی

اولین مرحله در ساخت پله بتنی آرماتور بندی است. هنگامی که آرماتور بندی پی یا فونداسیون انجام می گیرد، باید مانند ستون ها برای راه ‌پله هم، آرماتور های انتظار مخصوص در نظر گرفته شود که به آنها در اصطلاح ریشه پله بتنی گفته می شود. اهمیت این کار در آن است که بار ناشی از رمپ و پاگرد راه پله از طریق تیر ها و سقف طبقات به ستون‌ ها و از طریق ستون‌ ها به پی ساختمان منتقل می ‌شود. البته بار دو رمپ ابتدایی و بخشی از بار اولین پاگرد به طور مستقیم به پی منتقل می شود. پس از اتمام بتن ریزی فونداسیون، ریشه پله ‌ها یا همان آرماتورهای انتظار پله های بتنی مطابق نقشه‌ های اجرایی قالب بندی شده و اولین رمپ اجرا می شود. ارتفاع ریشه پله‌ ها معمولا در حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر است.

مرحله دوم: قالب بندی راه پله بتنی

مرحله دوم در ساخت پله بتنی قالب بندی است؛ معمولا برای قالب کف رمپ و پاگرد از تخته های چند لایی روغن کاری شده استفاده می گردد. قالب بندی کناره راه ‌پله‌ نیز به کمک قالب‌ های فلزی انجام می‌ شود. قبل از بتن ریزی باید از محکم بودن قالب‌ های رمپ و پاگرد که با سیم به جک‌ های سقفی بسته شده اند، اطمینان پیدا کرد. زیرا این پایه‌ ها باید وزن قالب، بتن تازه و افرادی که روی آن تردد می کنند را تحمل کند. جهت قالب بندی پله گرد بتنی می ‌توان از قالب‌ های چوبی که انعطاف و شکل پذیری بالاتری دارند، استفاده کرد. اما به غیر از چوب از ورق فلزی نیز به عنوان قالب استفاده می شود.

مرحله سوم: بتن ریزی راه پله بتنی

مرحله آخر در ساخت پله بتنی بتن ریزی است. پس از اتمام آرماتوربندی و قالب بندی، نوبت به بتن ریزی می ‌رسد. بتن ریزی رمپ راه پله باید از پایین رمپ شروع شود و به سمت بالا هدایت گردد. اگر بتن ریزی از بالای رمپ شروع شود به دلیل وجود جاذبه، بتن به سمت پایین حرکت کرده و ملات دچار اشکال می شود و مقاومت آن کاهش می یابد. این در حالی است که در بتن ریزی رمپ از پایین به بالا این اتفاق نخواهد افتاد. در نهایت زمان کافی برای خشک و سفت شدن بتن نیاز است تا راه پله ایجاد شود. در صورتی که بخواهید از متریال دیگری (چوب، سنگ و غیره) بر روی بتن استفاده کنید، پس از خشک شدن بتن این کار را انجام دهید. در غیر این صورت با صاف کردن صیقل دادن سطح بتن، می توانید یک راه پله بتنی مدرن داشته باشید.

روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی

روش ساخت پله بتنی مدرن

همانطور که می دانید بتنی که پس از خشک شدن صیقل داده شده و آماده استفاده می گردد، بتن اکسپوز نام دارد. پله های بتنی اکسپوز در طرح های مختلفی ساخته می شود که مدل گرد، صاف، معلق از نمونه های آن ها است. روش ساخت پله مدرنی اکسپوز به سه شکل است. نصب جوشی، نصب با ملات و خشکه چینی. در روش ساخت پله بتنی به کمک نصب جوشی، پله بتن اکسپوز را می توان با کمک صفحات فولادی در بتن اجرا نمود. در روش نصب با ملات از ملاتی حاوی سیمان و چسب استحکامی بتن برای افزایش استحکام و مقاومت آن استفاده می گردد.

طریقه ساخت پله گرد بتنی

اصول کلی ساخت پله گرد بتنی درست همانند دیگر پله های بتنی است که به طور مفصل توضیح داده شد. تنها تفاوت این پله ها با مدل ساده آن است که در هنگام طراحی پله بتنی محاسبات دقیق تری صورت گرفته و طراحی با توجه و دقت بالایی انجام می گیرد زیرا کوچک ترین اشتباه در طراحی موجب بروز اشکال در راه پله گرد خواهد شد. در ساخت پله گرد بتنی پس از طراحی، درست همانند مورد قبل نوبت به آرماتور بندی می رسد. آرماتور بندی با توجه به شکل گرد و مارپیچی توسط میله گرد هایی با ضخامت و تعداد مناسب همانند سازه گرد بسته می شوند و سپس قالب های چوبی به تعداد کافی در جای خود قرار گرفته و محکم می شوند. این قالب ها باید کاملا محکم باشند زیرا در هنگام بتن ریزی ممکن است از جای خود تکان بخورند. کار قالب بندی به نحوی انجام می گیرد که پس از بتن ریزی و برداشتن قالب های چوبی، شکل نهایی پله ها مشخص خواهند شد.

نکته مهم در مورد ساخت پله گرد بتنی آن است که اگر در هنگام کار مشکلاتی از جمله حرکت کردن قالب ها و یا هر مورد دیگری رخ داد، اصلاح آن غیر قابل انجام است و باید پله ها تخریب و کار از ابتدا انجام گیرد. به همین دلیل ساخت پله بتنی گرد سخت و پر هزینه است. همچنین دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که وزن پله های بتنی بالاست و وجود چنین پله هایی بار سنگینی را به ساختمان تحمیل می کند. بنابراین اگر در حال ساخت خانه هستید، با توجه به این موضوع باید از اسکلت بندی قوی تری برای ساختمان خود استفاده نمایید. زمان ساخت پله بتنی نیز زیاد بوده و این کار اساسا زمان بر محسوب می شود.

نکات مهم در مورد ساخت پله گرد بتنی

  • به طور کلی می توان گفت هرچه ارتفاع پله ها بیشتر شود، از تعداد آن ها کاسته خواهد شد. برای مثال در یک ساختمان مسکونی، ارتفاع استاندارد پله 16 تا 20 سانتی متر و در مجتمع های عمومی 15 تا 17 سانتی متر در نظر گرفته می شود. مورد بعدی درباره شیب پله است. معمولا میزان شیب استاندارد برای ساخت پله های گرد بتنی، 30 درجه است اما بر اساس کاربرد و فرم آن (میزان انحنای راه پله) این عدد کمی قابل تغییر است. هر چه ارتفاع پله ها کمتر در نظر گرفته شوند، طول آنها بیشتر و در نتیجه شیب کمتر خواهد شد.
  • طراحی پله گرد بتنی را می توان با مدل های مختلفی انجام داد. در مدل های کلاسیک پله ها بدون هیچ فاصله ای از یکدیگر ساخته می شوند و در مدل های مدرن تر هر پله به صورت جداگانه ساخته و نصب می گردد.
  • برای داشتن پله گرد بتنی از پله های بتنی پیش ساخته نیز می توان استفاده کرد که البته این پله ها در تعداد کم و ابعاد کوچک ساخته می شوند.
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی
روش ساخت پله بتنی

خانه ایده آل خود را بسازید:

میکروسمنت چیست و چه کاربردی دارد؟ راهنمای انتخاب طرح و رنگ مناسب



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<