ابعاد استاندارد لابی مسکونی چقدر است؟

چیدو پلاس 27 اردیبهشت 1401

در یک ساختمان که با ضوابط و مقررات مشخص و قانونمند ساخته می شود، هر کدام از بخش ها دارای ابعاد و اندازه و متراژ مشخصی بوده و این متراژ در نقشه ها باید به درستی رعایت گردند. رعایت دقیق اعداد و ارقام باعث می شود تا ساختمان به شکلی استاندارد و متناسب با نیازها ساخته شوند. در این میان ابعاد استاندارد لابی مسکونی و همچنین ابعاد لابی آسانسور نیز اهمیت زیادی دارند و باید طبق استاندارد هایی در نظر گرفته و ساخته شوند. این متن به موضوع ابعاد استاندارد لابی مسکونی و همچنین پلان لابی ساختمان مسکونی خواهد پرداخت.

ابعاد استاندارد لابی مسکونی چقدر است؟

ابعاد لابی مسکونی بستگی زیادی به متراژ کلی بنای ساختمان شما دارد. چنانچه در یک برج چندین طبقه زندگی می کنید که تعداد واحد های زیادی داشته و در نتیجه زیر بنای بالایی هم دارد، متراژ لابی بزرگ خواهد بود. باید بدانید ابعاد استانداردی برای لابی مسکونی وجود ندارد و هر سازنده براساس شیوه ی ساخت خود درصدی از بنای ساختمان را به امکاناتی در فضاهای مشاع مانند لابی اختصاص می دهد.

اما فضاهایی مانند لابی آسانسور، راه پله ها و ..ابعاد استانداری دارند، مثلا حداقل ابعاد قسمت لابی آسانسور 150 در 150 سانتی متر است. این فضا استاندارد بوده و در صورتی است که در هر طبقه 4 واحد آپارتمان وجود داشته باشد. اگر زیر بنای ساختمان بیشتر شود به آن معنا که در هر طبقه بیش از چهار واحد خانه وجود داشته باشد، متراژ لابی آسانسور هم بیشتر خواهد شد.

پلان لابی ساختمان مسکونی چگونه است؟

این سوال را می توان به نحو دیگری نیز پرسید؛ این که هر لابی مسکونی دارای چه بخش هایی است؟ به طور کلی می توان گفت که لابی ساختمان های مسکونی و یا حتی ساختمان های تجاری دارای دو بخش اصلی نگهبانی و بخش نشیمن هستند. البته در صورتیکه آسانسور یا آسانسور های ساختمان در بخش جداگانه ای قرار داشته باشند، به این دو بخش اصلی در پلان لابی مسکونی، لابی آسانسور نیز اضافه می شود. بخش نگهبانی لابی ساختمان که نگهبان یا لابی من در آن می نشیند، باید دارای متراژ مناسبی باشد که در آن بتوان از وسایلی نظیر میز و صندلی، پیشخوان، امکاناتی برای ارتباط با ساکنین ساختمان و امکانات حفاظتی در صورت لزوم استفاده شود. همچنین در موضوع ابعاد استاندارد لابی مسکونی و پلان لابی و در بخش نشیمن باید متراژ لابی به گونه ای باشد که فضایی برای انتظار افراد وجود داشته باشد. در نشیمن لابی افرادی که وارد ساختمان می ‌شوند و یا آنهایی که از ساختمان خارج می شوند برای انجام امورات خود و یا دیدار با افراد مورد نظر شان نیاز به فضایی برای نشستن و منتظر ماندن دارند که در بحث ابعاد استاندارد لابی مسکونی این موضوع باید در نظر گرفته شود.

در پلان لابی مسکونی بسته به امکانات ساختمان و خواسته ای که از یک لابی دارید می توانید بخش های دیگری را نیز به آن اضافه کنید. یکی از بخش های اصلی قسمت مربوط به آسانسور است. در برج های و یا ساختمان های بزرگ هنگام ورود به ساختمان خواهید دید که لابی آسانسور فضایی مجزا نسبت به نشیمن و بخش نگهبانی دارد. در این ساختمان ها در پلان لابی مسکونی فضای جلو آسانسور را با توجه به تعداد آسانسور ها در نظر می گیرند. اما به غیر از آسانسور در بعضی از پلان ها فضای نیمه باز را در لابی در نظر می گیرند که در بحث ابعاد استاندارد لابی مسکونی این فضا نیز متراژ خاص خود را دارد.

ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی

نتیجه گیری درباره ابعاد استاندارد لابی مسکونی

  • طراحی پلان لابی مسکونی در ساختمان ها بر اساس متراژ یا زیر بنای ساختمان، به صورتی طراحی می شود که نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک باشد.
  • در بحث ابعاد استاندارد لابی مسکونی و متراژ لابی موضوع سقف نیز اهمیت زیادی داشته و معمولا در طراحی سقف لابی مسکونی، ارتفاع را نسبتا زیاد می گیرند. در برج های بزرگ این سقف به اندازه ای بلند است که بتوان لوستری بزرگ از آن آویزان نمود.
  • در طراحی پلان لابی می توان پنجره های بزرگی را نیز برای ورود نور بیشتر در نظر گرفت.
  • در ساختمان های لوکس متراژ لابی به اندازه یک طبقه از ساختمان است که به دو صورت قابل استفاده خواهد بود. در حالت اول تمامی فضا به لابی اختصاص داده می شود و در حالت دیگر اتاق سرایداری، سالن اجتماعات، فضای ورزشی و امکانات دیگر نیز در پلان لابی در نظر گرفته می شود.
  • در بحث متراژ لابی بخش مربوط به نگهبانی یا لابی من باید دارای اندازه ای متناسب با متراژ کلی لابی باشد. برای مثال در یک لابی با ابعاد بزرگ، بخش نگهبانی نیز باید به همان میزان بزرگ باشد.
  • متراژ لابی آسانسور حد اقل 1.5 در 1.5 متر است.

طراحی لابی

طراحی لابی با توجه به متراژ لابی صورت می گیرد و در ساختمان هایی با متراژ کم که دارای لابی کوچکی هستند باید طراحی و دکوراسیون به نحوی باشد که فضا بیش از حد کوچک به نظر نرسد. در طراحی لابی موضوع کف، دیوار ها، مبلمان، نورپردازی، وسایل تزیینی و دکوری از جمله گیاهان سبز طبیعی از اهمیت زیادی برخوردارند.

ابعاد و اندازه های استاندارد دیگر درباره ساختمان های مسکونی که باید بدانید

  • ضوابط راه پله و آسانسور برای زمین های زیر ۲۰۰ متر مربع طبق مقررات ملی ساختمان

حداقل ابعاد مفید چاله آسانسور های ۴ نفره نیمه اتوماتیک: عرض ۱۴۰ و طول ۱۶۰ سانتیمتر در نظر گرفته شده است که باتوجه به اینکه ابعاد مفید چاه آسانسور۱۶۰ در۲۰۰ سانتیمتر است، ابعاد مفید ۱۴۰ در ۱۶۰ سانتیمتر برای املاکی با مساحت سند حداکثر ۲۰۰ متر مربع و یا کمتر باید رعایت شود.

  • راه پله ها

راه پله باید دست کم ۱۱۰ سانتیمتر عرض مفید داشته باشد، مگر آنکه مجموع تعداد نفرات استفاده کننده از راه پله کمتر از ۵۰ نفر باشد که در اینصورت عرض مفید می تواند به حداقل ۹۰ سانتیمتر کاهش داده شود. بنابراین چنانچه مساحت ملک حداکثر ۲۰۰ متر مربع و یا کمتر باشد و ساختمان مربوطه نیز حداکثر تا ۵ سقف و با اسکلت فلزی طراحی گردد، همچنین تعداد کل ساکنین آن کمتر از ۵۰ نفر باشند، عرض پاگرد میانی، 1 متر (پله ای در پاگرد قرار نگیرد) و عرض پاگرد در ورودی آپارتمان (هم تراز با سطح واحد) 1.2 متر باید باشد. در ضمن ارتفاع هر پله نیز حداکثر تا ۱۸ سانتیمتر قابل قبول است. بدیهی است ساختمان هایی که برای افراد معلول جسمی- حرکتی ساخته می شوند از مفاد این متن مستثنی هستند.

  • لابی

املاکی که حداکثر بر ۶ متر و مساحت آن حداکثر ۲۰۰ متر مربع و کمتر است الزامی به تامین لابی ندارند. اما در رابطه با عدم اجرای لابی اتخاذ تدابیر ایمنی و حفاظتی لازم جهت جلوگیری و کاهش آثار تخریبی در زمان وقوع حریق، ضروری است.

  • راه پله و آسانسور

ابعاد داخل به داخل باکس راه پله ۲۴۰ در ۴۸۰ سانتیمتر است. ابعاد داخل به داخل باکس آسانسور ۱۶۰ در ۲۰۰ سانتیمتر و لابی جلوی آسانسور ۱۵۰ در ۱۵۰ سانتیمتر خواهد بود. در صورتیکه در هر طبقه تا چهار واحد مسکونی داشته باشیم یک واحد راه پله و آسانسور کافی است و در صورتیکه در هر طبقه بیشتر از چهار واحد مسکونی وجود داشته باشد حداقل دو واحد راه پله و آسانسور نیاز است. ارتفاع پله ۱۷ سانتیمتر و عرض کف پله ۳۰ سانتیمتر و دیوار دور تا دور باکس راه پله و باکس آسانسور ۲۰ سانتیمتر  هستند.

ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی
ابعاد استاندارد لابی مسکونی

خانه ایده آل خود را بسازید:

با طراحی لابی ورودی ساختمان های خود را شبیه لوکس ترین آپارتمان ها کنید



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<