رفوی فرش چگونه انجام می شود و به چه وسایلی نیاز دارد؟

چیدو پلاس 05 دی 1400

حتما برای شما هم پیش آمده است که قسمتی از فرش خانه تان دچار آسیب دیدگی شده و به دنبال راهی برای رفوی فرش تان هستید. این کار معمولا توسط متخصصین رفوی فرش انجام می گیرد و شما با مراجعه به افرادی که این کار را بلد هستند، می توانید فرش تان را بهبود دهید. همچنین مراکز شستشوی فرش نیز کار رفوگری فرش را انجام می دهند و با سپردن فرش خود به یکی از این مراکز هم می توانید کار رفوی فرش تان را انجام دهید و هم آن را بشویید. البته اگر آسیب دیدگی فرش زیاد و بزرگ نباشد خودتان هم می توانید کار رفو فرش را در منزل و با دست خودتان صورت دهید و فرش تان را اصلاح نمایید. در این متن به موضوعات رفوی فرش ، رفو فرش در منزل ، رفو فرش سوخته و رفو فرش پاره پرداخته می شود. با ما همراه باشید.

رفوی فرش چیست و چگونه انجام می گیرد؟

رفوگری هنری است که مکمل قالی بافی و فرش بافی بوده و توسط دستان هنرمند و متخصص این کار انجام می گیرد. فرش یا قالی ممکن است در اثر مرور زمان و قرارگیری در معرض بعضی آسیب ها مانند سوختن و پارگی، دچار اشکالاتی شود که با کار رفوگری می توان فرش را به صورت روز اول باز گرداند. البته اگر بخواهیم واقع بین باشیم باید بگوییم که شاید فرش پس از رفوگری درست همانند روز اول نشود، اما با درصد بالایی به فرم اصلی خود نزدیک می شود. رفوی فرش نیاز به آموزش و یاد گیری دارد و هر چه در این کار تمرین و تجربه بیشتر باشد، کار رفوگری به طور استادانه تری انجام می گیرد. برای رفوی فرش به وسایل و ابزار مختلفی نیاز است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش

ابزار و مواد لازم جهت رفو گری فرش

برای کار رفوی فرش به وسایل و ابزار زیر نیاز است. یک کارشناس و متخصص رفوگری با کمک این وسایل می تواند کار رفوی فرش را به بهترین نحو انجام دهد.

  • شانه رفوگری
  • قیچی های صاف و معمولی
  • قیچی پرداخت
  • قاشین برای باز کردن پرز ها
  • انبر دست یا دم باریک برای بیرون کشیدن نخ
  • انگشتانه
  • درفش
  • میخ کش
  • نوار چرمی
  • گازانبر

بعضی از وسایل کار رفو فرش در منزل ابزار خاص و پیچیده ای نیستند و در هر خانه ای پیدا می شوند. اما شاید لازم باشد بعضی دیگر از وسایل را خریداری کنید. برای این که بهترین نتیجه درباره رفوگری فرش را بگیرید بهتر است از نخ، خامه و شیرازه ‌ای استفاده کنید که رفوگران حرفه ‌ای از آن‌ ها برای رفو کردن استفاده می‌کنند.

  • ابزار برش و قیچی

وسایل و لوازم برش عبارتند از: چاقو (تیز)، گوه تیز و محکم یا تیغ تیز لبه ‌دار برای بریدن فرش یا مرتب کردن لبه‌ های ساییده‌ شده فرش. قیچی سبک ‌تر هم به‌ منظور برش نخ یا خامه و یا کوتاه ‌نمودن پرز و ریشه استفاده می‌شود.

·        سوزن

سوزن رفوگری دارای طول تقریبی ۵ تا ۷.۵ سانتیمتر است و سوزن قلاب دوزی با نمره ۳.۵ و یا سوزن خیاطی درشت مثل سوزن جوالدوزی برای رفوی فرش لازم است. برای تعویض پرز های آسیب‌ دیده و رفو‌ کردن قسمت‌ های کچل‌ شده فرش نیاز به یک سوزن خمیده مبل هم خواهید داشت.

·        نخ

بهترین نخ برای رفو فرش در منزل، نخ فرش‌ بافی لینن است. این نخ از نخ‌ های معمولی محکم ‌تر بوده و آن را می ‌توانید به رنگ ‌های مختلفی از فروشگاه‌ های فرش‌ فروشی یا مبل ‌فروشی تهیه کنید. در صورتیکه لازم باشد بخیه ‌های رفو را روی فرش بزنید، باید رنگ نخ را به گونه ای انتخاب کنید که با فرش تان همخوانی لازم را داشته باشد.

·        خامه فرش ‌بافی

خامه فرش ‌بافی در کار رفوی فرش بهترین گزینه برای پر‌کردن نقاط ساییده ‌شده است. به این دلیل که خامه استحکام بالا و خاصیت ارتجاعی دارد و در برابر ساییدگی نیز مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد. اگر نتوانستید خامه مورد نظر تان را تهیه کنید، از کاموا های بافتنی پشمی که زبر هستند و رنگ مناسبی دارند هم می توان برای رفوگری فرش استفاده کرد.

·        وصله و آستر

برای وصله و آستر از مواد محکمی که در منزل دارید می توان استفاده کرد. برای مثال تکه ‌ای از یک پارچه محکم، ساک خرید، پارچه روکش مبل، تکه کرباس یا روکش ماشین برای این کار مناسب است.

آماده‌سازی فرش قبل از رفو‌گری

قبل از رفو فرش در منزل باید فرش را تمیز کنید. چنانچه فرش نیاز به شستشو داشته باشد باید آن را با احتیاط بشویید تا مبادا فرش هنگام شستشو صدمه بیشتری ببیند. در جای مناسب و راحتی بنشینید و فرش را به نحوی در دست بگیرید که تسلط کافی بر روی آن داشته باشید.

رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش

نحوه رفو فرش پاره

برای انجام این کار باید پارگی فرش را از قسمت زیر با استفاده از سوزن رفوگری بزرگ و نخ فرش ‌بافی به شکل پس ‌و ‌پیش بدوزید. همچنین باید توجه داشته باشید که سر آزاد نخ بعد از تمام ‌شدن کار دوخت، در قسمت پشت فرش تان باقی بماند و در آخر کار سر نخ را به بلندی ۱.۵ سانتیمتر برش دهید. سپس دست تان را بر روی ناحیه ‌ای که دوخته شده است بگذارید تا صاف شود و حالت برآمده ای نداشته باشد. در مرحله آخر رفو فرش پاره تکه نواری از شیرازه را از قسمت پشت بر روی ناحیه ترمیم یافته و رفو شده بدوزید.

رفو فرش سوخته

یک روش برای رفوگری چنین آسیبی آن است که چنانچه سوختگی فرش در این حد باشد که پرز های آن به حالت خوابیده درآمده باشد برای رفوی فرش می‌ توانید یک تکه یخ را بر روی پرز های فرش قرار دهید تا دوباره به حالت اول خود برگردند. بعد از انجام این کار و برای بدست آوردن نتیجه بهتر می‌توانید سطح فرش را برس بکشید. برای رفو فرش سوخته ماشینی در قسمت ‌هایی از آن که به شکل عمیق ‌تری سوخته است باید قسمت ‌های سوخته را با استفاده از یک کاتر یا قیچی باریک از فرش برش زده و جدا کنید. در مرحله بعد باید از قسمت ‌های سالم فرش مقداری پرز (که با بخش ‌های سوخته همرنگ است) انتخاب کرده و با کمک چسب آن را به نقاط سوخته متصل کنید.

اگر فرش بر اثر افتادن سیگار بر روی آن دچار سوختگی شده باشد، جهت ترمیم‌ قسمت‌ سوخته آن ابتدا باید بر روی آن قسمت سمباده بکشید و سپس آن را جارو کنید. در مرحله بعدی به کمک قیچی ابرو که کوچک است، بخش ‌های جدا شدنی را بریده و جدا کنید. اگر در این مرحله از رفو فرش سوخته هنوز اثر سوختگی بر روی فرش دیده شود، می توانید با استفاده از محلول یک به ده آب اکسیژنه و آب، و با کمک تکه‌ ای پارچه روی قسمت سوخته فرش بکشید تا رنگ سوختگی از بین برود.

رفو فرش سوخته با زغال

به‌منظور رفو فرش سوخته با زغال باید بعد از کوتاه کردن پرز های سوخته فرش محل سوختگی را با استفاده از شامپو فرش بپوشانید و سپس اجازه دهیم که خشک شود. بعد از خشک شدن باید سطح رویی فرش را جاروبرقی بکشید. در صورتی که لکه سوختگی هنوز بر روی فرش باقی مانده باشد  برای رفو کردن فرش از محلول رنگ ‌بر ضعیف به ‌منظور پاک ‌کردن اثر سوختگی استفاده نمایید. جهت رفو کردن فرش در رابطه با سوختگی ‌های عمیق تر باید فرش را به مراکز قالی‌ شویی بسپارید.

رفوی فرش
رفوی فرش
رفوی فرش

 

خانه ایده آل خود را بسازید:

قالیبافی در منزل ؛ آموزش بافت فرش در خانه



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<