از ریسه های نوری برای تزیین و زیبا سازی محیط استفاده می شود. این ریسه ها در نقاط مختلفی مانند نمای درون و بیرون ساختمان ها، پله ها، سکوها، راه رو ها، زیر کابینت ها، روشنایی مسیر های عبور و مرور و به منظور های مختلف دیگر به کار گرفته می شوند. این ریسه های نوری قابلیت فرم پذیری بالا و انعطاف پذیری مناسبی را دارند و نصب آنها نیز ساده و آسان است. در این متن قصد داریم تا روش نصب ریسه های نوری را به شما آموزش دهیم.
انواع ریسه های نوری
ریسه های نوری به دو نوع کلی تقسیم بندی می شوند. ریسه های دکوراتیو که از یک ریسمان دراز و باریک تشکیل شده اند و لامپ های ال ای دی به فواصل معینی بر روی آنها قرار گرفته است. این ریسه ها دارای یک دو شاخه در انتهای ریسه هستند که با قرار دادن آن دو شاخه در پریز ریسه روشن می شود. به این ریسه های دکوراتیو، ریسه سوزنی و مفتولی هم می گویند. این ریسه ها در اندازه های ده متری در بازار موجود هستند که حدود صد لامپ ال ای دی کوچک فوق کم مصرف بر روی آن نصب شده است. گردش نور و سرعت خاموش و روشن شدن لامپ های این ریسه های نوری، به صورت دستی قابل تنظیم است.
نوع دیگری از ریسه های نوری، ریسه های نواری و شلنگی ال ای دی و اس ام دی هستند. در ریسه های نواری از نوار های باریک و بلندی استفاده شده که چیپ های کوچک ال ای دی در فاصله های مشخص بر روی آنها نصب شده است. این ریسه های نواری ال ای دی هم به صورت تک رنگ و هم در مدل RGB و قابلیت تولید 16 رنگ ساخته می شوند. همچنین بعضی از این ریسه ها بدون کنترل و بعضی دیگر دارای ریموت کنترل هستند.
در ریسه های شلنگی، لامپ ها درون یک شلنگ پلاستیکی قرار گرفته اند و پس از روشن شدن، رنگ خود را به نمایش می گذارند. این ریسه ها نیز به صورت ساده و یا هفت رنگ تولید می شوند. ریسه های شلنگی در انواع مختلفی نظیر ریسه شلنگی معمولی، ریسه شلنگی ال ای دی، ریسه شلنگی فلکسی و نئون فلکسی، و ریسه شلنگی اس ام دی در بازار به فروش می رسند. این ریسه های نوری کم مصرف اند و معمولا در حلقه های صد متری قابل خریداری هستند.
آموزش نصب ریسه نوری ال ای دی نواری
روش نصب ریسه نوری ال ای دی نواری به این گونه است که در ابتدا باید محل قرار گیری ریسه نوری را تعیین کنید. این محل باید جایی باشد که درایور نزدیک پریز برق قرار گیرد. پس طول سیم درایور و محل پریز برق را در نظر داشته باشید. مکان مورد نظرتان را به خوبی تمیز کنید تا از هر گونه گرد و غبار و چربی پاک و خشک گردد. برای شروع کار ریسه نوری را به اندازه محل در نظر گرفته شده، برش دهید (ریسه های نوری را می توان بسیار راحت در اندازه های دلخواه برش داد). توجه داشته باشید که ال ای دی ها را از محل های مشخص شده برش دهید. نوار های برش داده شده را به وسیله کانکتور ها به یکدیگر وصل کنید. سپس انتهای نوار ال ای دی را با کانکتور به منبع تغذیه متصل نمایید. سیم های اضافه را برش دهید و جدا کنید. در انتها ریسه ها را با چسب مخصوص به محل مورد نظرتان بچسبانید و روشن کنید. اکنون می توانید از نورپردازی زیبای خود لذت ببرید.
آموزش نصب ریسه شلنگی
برای نصب ریسه شلنگی به پین و سوکت نیاز است. این دو وسیله در هنگام خرید، همراه با ریسه به شما داده می شود. پین دارای دو سر است؛ یک سر آن سوزنی و سر دیگر معمولی است. سر سوزنی پین وارد ریسه شلنگی و سر معمولی آن درون سوکت قرار می گیرد. برای شروع کار ابتدا مکان مورد نظر تان را مشخص کنید و طول آن را اندازه گیری نمایید. مسیر نصب ریسه شلنگی را نیز مشخص کنید. برای نصب ریسه شلنگی باید از نگهدارنده های کابل پلاستیکی استفاده شود. این نگهدارنده ها را در فواصل ده تا پانزده سانتی متری بر روی دیوار نصب کنید. سپس ریسه شلنگی را در بین نگهدارنده ها و دیوار قرار دهید. دوباره به وسیله چکش و با زدن ضربه، نگهدارنده ها را تا جای ممکن در دیوار فرو کنید. در انتها ریسه را به برق متصل کنید و کلید روشن و خاموش آن را امتحان نمایید.
چند نکته در رابطه با نصب ریسه شلنگی
نکته مهم که رابطه با تمام کارهای مربوط به برق باید در نظر گرفته شود این است که حتما قبل از شروع کار از قطع بودن جریان برق مطمئن شوید. نکته بعدی در رابطه با ریسه شلنگی آن است که با وجود آنکه این ریسه ها مصرف برق پایینی دارند و گرمای کمی را هم تولید می کنند، اما بهتر است ریسه را هنگامی که در قرقره است به مدت زیاد روشن نگه ندارید؛ زیرا این کار موجب آسیب دیدن آن می شود. نکته بعدی در رابطه با برش دادن آن است، ریسه را تنها در قسمت های مشخص شده بر روی آن برش دهید. هنگام خرید و یا قبل از شروع عملیات نصب ریسه شلنگی، آن را بررسی نمایید و مطمئن شوید که خرابی و پارگی بر روی لایه پلاستیکی شلنگ وجود ندارد. توصیه می شود از کشیدن شلنگ خودداری کنید زیرا کشیدگی سبب آسیب ساختار درونی سیم ها و از کار افتادگی آنها می شود.
آسیب و سوختن ریسه نوری شلنگی
شلنگ ال ای دی که از جنس با کیفیتی ساخته شده باید در برابر حرارت، نور خورشید و رطوبت مقاومت لازم و کافی را داشته باشد. این ریسه ها پس از مدتی کم نور نشده و شلنگ آنها مات نمی شود. واضح است که این ریسه های نوری شلنگی با کیفیت دارای قیمت های بالاتری نیز هستند. اما ریسه های شلنگی ارزان قیمت تر کیفیت لازم را نداشته و به زودی دچار مات شدگی و یا حتی شکستگی می شوند. آسیب دیدگی ریسه های نوری شلنگی، نشانه های مختلفی دارد که هر کدام از این نشانه ها دارای علل خاصی هستند. در زیر به چند مورد از این نشانه ها و عوامل اشاره می گردد.
علت: اتصال دیمر شل است.
راه حل: اتصالات دیمر بررسی شده و تنظیمات آن برای سازگاری بیشتر تغییر کند.
علت: اتصالات شل بسته شده اند و یا سیم ها دچار آسیب دیدگی هستند.
راه حل: اتصالات را چک کنید.
علت: ولتاژ منبع تغذیه پایین است.
راه حل: تطابق ولتاژ منبع تغذیه با ریسه را بررسی نمایید.
علت: چراغ ها به یک دیمر متصل شده اند.
راه حل: دیمر را از مدار جدا کنید.
علت: افت ولتاژ منجر به این مشکل شده است.
راه حل: ریسه ها را تقسیم کنید و برای هر قسمت منبع تغذیه جداگانه ای را در نظر بگیرید. طول هر قسمت از ریسه باید 16 فوت باشد.
علت: قطب ها برعکس شده اند.
راه حل: ریسه را برعکس کرده و دوباره امتحان کنید.
علت: ولتاژ منبع تغذیه زیاد است.
راه حل: تطابق ولتاژ ریسه و منبع تغذیه را چک کنید.
خانه ایده آل خود را بسازید:
آشنایی با ریسه نوری هفت رنگ و نقش آن در دکوراسیون داخلی منزل
آشنایی با ریسه نئون فلکسی و کاربردهای مختلف آن