گلدان سرخس، آیا این گل به درد دکوراسیون خانه ام می خورد؟

چیدوپلاس 08 خرداد 1400

سرخس گیاهی همیشه سبز است و بومی نواحی مرطوب استوایی به شمار می رود. گیاه سرخس دارای بیش از ۳۰ گونه مختلف است که با وجود بودن از یک خانواده و شباهت های بین شان می توانند دارای تفاوت هایی با هم باشند. تعدادی از گونه های گیاه سرخس برای نگهداری در آپارتمان مناسب اند و زیبا کننده دکوراسیون داخلی خواهند بود. برای کسانی که می خواهند خانه ای سر سبز و پر طراوت داشته باشند، گلدان سرخس یک انتخاب ایده آل خواهد بود زیرا برگ های متراکم و سبز و تازه این گیاه فضای خانه را پر از روح و تازگی می کند. ما در این متن می خواهیم شما را با گل سرخس آشنا کنیم و به شما بگوییم که این گیاه چه ویژگی هایی دارد و شرایط نگهداری از آن چگونه است. پس با ما همراه شوید و با گلدان سرخس بیشتر آشنا گردید.

در این متن می خوانید:

  • ویژگی های گلدان سرخس
  • انواع گیاه سرخس
  • گلدان سرخس و کاربرد آن در دکوراسیون
  • نگهداری از گلدان سرخس
  • مشکلاتی که ممکن است برای گیاه سرخس ایجاد شود
  • سوالات مهم درباره گلدان سرخس
  • جمع بندی درباره گلدان سرخس

ویژگی های گلدان سرخس

سرخس گیاهی است که عاشق رطوبت بوده و به همین دلیل است که در جنگل های شمال ایران به صورت وحشی و خود رو رشد می کند. طول برگ های این گیاه در زادگاهش یعنی جنگل های مرطوب استوانی و یا همین جنگل های شمال ایران تا حدود ۲۵۰ سانتی متر هم می رسد، اما اگر سرخس را در آپارتمان نگه داری کنید در بهترین حالت طول برگ های آن بین ۲۰ تا ۷۰ سانتی متر رشد خواهد کرد. یکی از ویژگی های گیاه سرخس تصفیه هواست. این گیاه به دلیل برگ های انبوه خود اکسیژن بیشتری را هم آزاد می کند و همین موضوع باعث می شود تا داشتن یکی از آنها در خانه به همراه گیاهان دیگر هوایی پاک و فرح بخش را ایجاد کند. از دیگر ویژگی های گیاه سرخس به قوسی بودن برگ های آن اشاره می شود. در واقع انشعاب های فراوان این برگ‌شاخه ها که شکلی خمیده دارند باعث شده که فرمی جذاب و متراکم پیدا کنند. در پشت برگ های گیاه سرخس دکمه های قهوه ای یا نارنجی رنگی وجود دارد که هر کدام از این برآمدگی ها شامل چندین هاگدان است زیرا همانطور که می دانید گل سرخس توسط هاگ تولید مثل می کند.

ویژگی های گیاه سرخس به طور کلی:

  • دارای ساقه زیر زمینی
  • دارای برگ های خمیده و قوسی شکل
  • دارای هاگدان در پشت برگ ها
  • گیاه خودرو در شمال کشور
  • بدون تولید دانه یا گل

انواع گیاه سرخس

تعدادی از انواع گیاه سرخس که پرورش و تکثیر می یابند عبارت اند از: سرخس معمولی مجعد، سرخس مارچوبه، سرخس بوستون یا شمشیری، سرخس پر سیاوشان، سرخس دکمه ای، سرخس پای خرگوش، سرخس درختی، سرخس شاخ گوزنی، سرخس برگ بیدی، سرخس لانه پرنده و سرخس برگ پهن. هر کدام از این گیاهان شکلی ویژه داشته اما گونه سرخس معمولی مجعد همان گیاهی است که در آپارتمان ها می توان از آن نگهداری کرد. قیمت گل سرخس متوسط و یا بزرگ در حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است که البته اندازه و میزان متراکم بودن آن در قیمت گل سرخس خریداری شده موثر خواهد بود.

گلدان سرخس و کاربرد آن در دکوراسیون

سرخس گلدانی با برگ های انبوه و پر پشت است و استفاده از آن در خانه هایی با سبک چیدمان بوهو (که استفاده از گل و گیاه سبز در آن زیاد است) توصیه می شود. این گیاه به تنهایی می تواند سرسبزی مورد انتظار را ایجاد کند و داشتن یکی از آنها به سبز شدن قسمتی از خانه کمک می کند. هر چند که بهتر است گیاهان را به صورت جمعیت های چند تایی در کنار هم قرار دهید زیرا این کار به رشد بهتر شان کمک می کند. در واقع اگر می خواهید با تعداد کمی گلدان گل فضایی سبز و پر طراوت را ایجاد نمایید، حتما یکی از گلدان هایی که انتخاب می کنید، گلدان سرخس باشد.

همانطور که گفته شد به دلیل آنکه برگ های گیاه سرخس به صورت بلند و کشیده و حالتی قوسی شکل و خمیده دارند، خوب است که گلدان سرخس را در بلندی قرار دهید تا برگ های آن تا حدی آویزان شوند. گلدان سرخس را می توان به کمک آویز های مکرومه و یا کنف از سقف آویزان کرد. این کار را هم در خانه و هم در تراس و یا حیاط می توان انجام داد و موجب سرسبزی بیشتر فضا شد. آویزان کردن گلدان سرخس باعث می شود تا برگ های بلند و زیبای آن نیز آویزان شده و زیبایی دو برابری پیدا کنند. اگر تراس دارید و هنوز به فکر تبدیل کردن آن به یک گلخانه کوچک نیفتاده اید، با گلدان های سرخس این کار را شروع کرده و بهشتی کوچک و دلپذیر برای خود ایجاد نمایید. همچنین می توانید از یک پایه کوتاه یا بلند مانند استند مخصوص گلدان گل یا یک چهارپایه چوبی برای قرار دادن گل سرخس استفاده نمایید. ایده دیگر برای استفاده از گلدان سرخس در دکوراسیون آن است که اگر در داخل خانه پله دارید و یا بر روی پله های ورودی یا درون حیاط، از این گیاه زیبا استفاده نمایید. با چیدمان گلدان های سرخس بر روی پله ها و آویزان شدن برگ های زیبای آن از پله ها، فضایی فوق العاده جذاب و سر سبز به وجود می آید.

گلدان های کوچک سرخس نیز همانگونه که ذکر شد می توانند بر روی میز قرار گیرند و یا با گذاشتن بر روی پایه و استند، در کنار مبلمان و یا نزدیک به پنجره گذاشته شوند. گلدان های سفید رنگ با برگ های سبز و تازه گیاه سرخس فوق العاده دیدنی خواهند شد. در دکوراسیون هایی به رنگ چوب گلدان سرخس به خوبی خود نمایی می کند و حس و حالی از جنگل های سر سبز شمال را به خاطر می آورد. هر چند که رنگ های دیگر نیز در کنار این گلدان هر کدام زیبایی منحصر به خود را دارند. برای گلدان سرخس می توان از کاور حصیری گلدان، گلدان فلزی سطلی و گلدان های سرامیک استفاده نمود. همچنین گیاه سرخس را می توان در گوی های شیشه ای و به صورت تراریوم هم پرورش داد.

گلدان سرخس
گلدان سرخس
گلدان سرخس
گلدان سرخس
گلدان سرخس
گلدان سرخس

نگهداری از گلدان سرخس

  • نور: گیاه سرخس دارای برگ های ظریفی است که طاقت نور مستقیم خورشید را ندارد. همانطور که در بالاتر نیز اشاره شد این گیاه در جنگ های انبوه رشد می کند و نوری که از لا به لای درختان بلند به آن می رسد، برایش کافی است. پس اگر قصد داشتن یک گلدان سرخس را در خانه دارید، آن را در نزدیکی پنجره های شمالی و در معرض نور فیلتر شده خورشید بگذارید. بهتر است بدانید که نور مستقیم خورشید برگ های گیاه سرخس را می سوزاند و لکه های قهوه ای رنگ بر روی آن پدید می آید. نور خورشید که از پرده حریر یا تور بر برگ های گیاه سرخس می تابد بهترین نوع نوری است که این گیاه دریافت می کند.
  • رطوبت: با توجه به توضیحات گفته شده بدیهی است که این گیاه به رطوبت بالایی نیاز داشته و باید به گونه ای این میزان رطوبت در خانه برای گلدان سرخس ایجاد شود. برای ایجاد رطوبت می توان زیر گلدانی سرخس را همیشه پر از آب نگه داشت. تبخیر آب زیر گلدانی رطوبت کافی را برای آن فراهم می کند. قرار دادن دستگاه بخور در نزدیکی گلدان سرخس نیز راه حلی دیگر برای حفظ رطوبت آن خواهد بود. توصیه می شود بر روی برگ های گیاه سرخس آب اسپری نکنید، اما خاک گلدان را با اسپری آب همیشه مرطوب نگه دارید. برای آنکه گلدان سرخس شادابی داشته باشید باید بتوانید محیطی نظیر گلخانه برای آن فراهم کنید. به همین دلیل فضای پاسیو یا گلخانه و یا جایی که در آن تعدادی گیاه با هم نگهداری می شود، جهت رشد بهتر و تازه بودن آن بسیار عالی خواهد بود.
  • دما: دمای بین ۱۵ تا ۲۰ درجه برای نگهداری گیاه سرخس بسیار مناسب است. اما این گیاه تا دمای ۳۰ درجه را نیز تحمل می کند. اما باید بدانید که در این دما رطوبت خود را به زودی از دست می دهد. اگر خانه تان در فصل تابستان گرم است، تعداد دفعات آبیاری را بیشتر کنید تا گیاه با گرمای زیاد خشک و کم آب نشود. در زمستان هم اگر خانه تان سرد است، سعی کنید با تمهیداتی دمای لازم برای رشد گیاه را فراهم نمایید. البته با توجه به رشد خوب گیاه سرخس در جنگل های گرم و مرطوب می توان اینطور نتیجه گرفت که محیط گرم برای این گیاه عالی خواهد بود البته در صورتی که آب کافی به آن برسد.
  • خاک: بهترین خاک مورد استفاده برای رشد گیاه سرخس خاکبرگ است. این نوع خاک به خاک جنگل نزدیک تر بوده و گیاه به خوبی در آن رشد خواهد کرد. جدا از آن خاکی غنی و سبک دارای خاک لوم، پیت ماس و شن درشت نیز برای گیاه سرخس مناسب خواهد بود. همچنین ترکیب خاک باغچه با خاکبرگ و کمی ماسه نیز می تواند برای گلدان سرخس مورد استفاده قرار گیرد. وجود کود دامی نیز به میزان کم برای رشد گل سرخس مناسب خواهد بود.
  • کود: گیاه سرخس گل نمی دهد و تنها برگ دهی می کند. برای این گیاه می توان از کود اوره به صورت ماهانه یک بار، آن هم در فصل رشد گیاه، استفاده نمود. با این کار برگ ها همیشه سبزی و طراوت خود را حفظ می کنند. همچنین کود های دیگری که توسط مراکز فروش گل و گیاه در اختیارتان قرار می گیرد نیز برای گیاه سرخس مناسب است. فقط باید توجه کنید که کود دهی را در فصل بهار و تابستان انجام داده و در پاییز و زمستان این کار را متوقف نمایید. پیشنهاد می شود از مغازه یا گلخانه ای که گلدان سرخس خود را خریداری نموده اید، کود و دیگر مواد مغذی برای رشد آن را نیز تهیه کنید و مطابق با دستور العمل گفته شده توسط متخصص فروش این گیاه، کار کود دهی را انجام دهید.
  • آبیاری: با اینکه گفته شد گیاه سرخس عاشق رطوبت است، اما این بدان معنی نیست که هر روز آن را آبیاری کنید. باید گفت هفته ای دو الی سه بار آبیاری برای گیاه سرخس مناسب بوده و البته این موضوع به محل نگهداری گیاه هم بستگی دارد. مثلا اگر در شمال کشور زندگی می کنید شاید این میزان کمتر شود. به هر حال قبل از هر بار آبیاری باید خاک را چک کنید و اگر خشک بود، عمل آبیاری را انجام دهید. در محیط ها و فصول گرم میزان آبیاری گلدان سرخس بیشتر و در فصول سرد این میزان کمتر خواهد بود.
  • تعویض گلدان: به طور کلی بهترین زمان برای تعویض گلدان سرخس در فصل بهار و تابستان است. باید گلدان را بررسی نمایید و هر زمان که ریشه های آن از ته گلدان بیرون زد به این معنی است که گیاه به گلدان بزرگ تری نیاز دارد. پیشنهاد می شود برای گیاه سرخس به جای گلدان سفالی، از گلدان پلاستیکی استفاده کنید. البته گلدان های سرامیکی هم گزینه های بسیار عالی برای گیاه سرخس به شمار می روند. پیشنهاد می شود برای گل سرخس از گلدان هایی بسیار ساده با رنگی یکدست استفاده کنید زیرا برگ های پر و بلند این گیاه به میزان کافی زیبا هستند و در کنار گلدان ساده به خوبی به چشم می آیند.

مشکلاتی که ممکن است برای گیاه سرخس ایجاد شود

یکی از اصلی ترین مشکلاتی که برای گیاه سرخس اتفاق می افتد، ریختن برگ آن است. این اتفاق ممکن است به دلیل کم بودن یا زیاد بودن آبیاری، مناسب نبودن خاک، کوچک بودن گلدان سرخس و یا بیش از حد بزرگ بودن گلدان، عدم رطوبت کافی در محیط، نور بیش از حد زیاد و یا نور بسیار کم، جابجایی و انتقال آن به محیط دیگر، بیماری های مختلف از جمله قارچ، انجام ندادن عمل کود دهی مناسب و یا حتی رطوبت پاشی بر روی برگ های آن، رخ دهد. هنگامی که ریزش برگ های گیاه را مشاهده نمودید هر کدام از این عوامل را بررسی کنید و سعی کنید تغییراتی در آنها به وجود آورید تا زمانی که این ریزش برگ متوقف شده و حال گلدان سرخس تان خوب شود.

  • کم یا زیاد بودن آب: این مورد باعث ریزش برگ های سرخس و همینطور بی حال شدن برگ ها و آویزان شدن شان می شود. کم آبی موجب قهوه ای شدن برگ ها و پر آبی باعث زرد شدن آنها می گردد.
  • زیاد بودن نور: همانطور که گفته شد گل سرخس نیازی به نور مشتقیم خورشید ندارد و اگر در خانه تان گلدان سرخس را پشت پنجره بگذارید به طوری که نور خورشید مستقیما بر آن بتابد، برگ های گیاه دچار سوختگی و قهوه ای شدن می شود.
  • انتقال و جابجایی: گیاه پس از مدتی که در جایی ساکن شد به شرایط آن نقطه عادت می کند و خود را با آن وفق می دهد. پس طبیعی است که اگر جای گلدان را عوض کنید، ممکن است تغییراتی را در آن مشاهده نمایید. مواردی مثل بی حال شدن برگ ها، رشد نکردن آنها، ریختن برگ ها و موارد دیگری از این دست از مشکلات جابجا کردن گلدان سرخس است.
  • بیماری های قارچی: عفونت های قارچی می توانند صدماتی را به ریشه، ساقه و برگ های گیاه وارد کنند. در چنین حالتی گیاه رشد نمی کند و برگ های آن پژمرده می شود. برای از بین بردن این بیماری می توان از اسپری های ضد قارچ استفاده کرد. این اسپری را می توانید از فروشنده های گل و گیاه و گلخانه داران خریداری کنید و درباره نحوه و تعداد دفعات مصرف نیز از آنها بپرسید.

سوالات مهم درباره گلدان سرخس

چطور گلدان سرخس شادابی داشته باشیم؟

رعایت تمام مواردی که در بالا گفته شد به سر زنده و شاداب تر شدن گیاه سرخس کمک می کند. آب کافی، نور کافی، خاک مناسب، هوای خوب، رطوبت مورد نیاز و به طور کلی توجه کافی به این گیاه موجب رشد و سر حال بودن آن می گردد.

نحوه تکثیر سرخس چگونه است؟

گیاه سرخس از طریق تکثیر با کمک هاگ، تقسیم بوته و قلمه زدن تکثیر و زاد و ولد می کند.

آیا گلدان سرخس لوکس و گران قیمت است؟

قیمت گل سرخس زیاد گران نیست و این گلدان جزو گیاهان لوکس به شمار نمی رود. اما هر گیاهی اگر در گلدانی زیبا و شیک کاشته شود و در جای درست آن در چیدمان مورد استفاده قرار گیرد، می تواند بیش از حد لوکس و دیدنی به نظر برسد.

جمع بندی درباره گلدان سرخس

  • سرخس گیاهی زیبا با برگ های انبوه و نسبتا متراکم است.
  • این گیاه به رطوبت بیشتری نیاز دارد.
  • برگ های سرخس دارای هاگ هستند که هاگدان ها به شکل دکمه های ریز قهوه ای رنگ در پشت برگ ها ظاهر شده اند.
  • گیاه سرخس به نور خورشید غیر مستقیم نیاز دارد.
  • گل سرخس برای رشد و شادابی بیشتر به محیط نسبتا گرم و مرطوب نیاز دارد.
  • قیمت گل سرخس در حدود 200 تا 400 هزار تومان است.

 

گلدان سرخس
گلدان سرخس
گلدان سرخس

خانه ایده آل خود را بسازید:

گلدان برگ انجیری یک گیاه زیبا و چشم نواز در خانه های شما

مدل های دیدنی و زیبای آویز گلدان مکرومه و کنف



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<