ترک ساختمان نوساز ؛ دلایل ایجاد و راه های برطرف کردن آن

چیدو پلاس 11 خرداد 1401

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در یک خانه نوساز ساکن شده باشید و بعد از مدت زمان کوتاهی شاهد ایجاد ترک هایی بر روی دیوار باشید. طبیعی است که در چنین مواقعی نگران شوید و حتی فکر کنید ساختمانی که خریداری کرده اید از استحکام خوب و کافی برخوردار نیست. باید گفت در بیشتر مواقع این نگرانی بی دلیل است! ترک ساختمان نوساز بنا به دلایل و علل مختلفی ایجاد می شود و راه هایی برای برطرف کردن و پوشاندن آن وجود دارد. در این متن به موضوع ترک ساختمان نوساز می پردازیم و اطلاعات مفیدی را درباره علت پیدایش و نحوه اصلاح و ترمیم آن در اختیار شما قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

آیا ترک ساختمان نوساز خطرناک است؟    

برای پاسخ به این سوال باید گفت که ترک های ساختمان به دو دسته کلی تقسیم می شوند؛ ترک های سازه ای و ترک های غیر سازه ای. میزان خطرناک بودن ترک ساختمان نوساز به سازه ای یا غیر سازه ای بودن ترک ها بر می گردد.

معمولا ترک هایی با عمق کم غیر سازه ای هستند و هیچ گونه خطر جانی و امنیتی برای افراد ایجاد نمی کنند. اما ترک هایی با عمق بیشتر و در حدود 1.5 تا 2 سانتی متر با نام ترک های سازه ای شناخته می شوند و می توانند ایمنی ساختمان را به مخاطره بیاندازند. هنگامی که ترک ساختمان نوساز از نوع سازه ای و عمیق باشد باید فورا به آن رسیدگی شده و علت آن شناسایی شود، دلیل ایجاد ترک سازه ای می تواند شامل اشتباه در محاسبات طراحی سازه، اشتباهات اجرایی، افت فونداسیون در اثر کمبود ظرفیت باربری خاک و یا کیفیت پایین مصالح مصرفی باشد. برای ترمیم ترک های سازه ای از روش های تزریق رزین اپوکسی، دوختن ترک و یا ترمیم ترک با استفاده از کامپوزیت FRP استفاده می کنند.

از نمونه های ترک های غیر سازه ای ترک های دو تا پنج میلی متری موجود بر روی دیوارها می باشند که در اثر تغییر دما و رطوبت یا گچ کاری نامناسب و موارد این چنینی حاصل شده و خطرناک نیستند.

ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز

دلایل ایجاد ترک ساختمان نوساز چیست؟

برای آنکه علت ایجاد ترک ساختمان نوساز را بدانیم باید بگوییم که این ترک ها علل مختلفی از جمله وجود نم و رطوبت، نشست ساختمان، مقاومت کم در برابر زلزله، گچ کاری نامناسب و غیره دارند. هر کدام از این عوامل به طور مجزا در این مطلب بررسی می شوند.

  • ترک ساختمان نوساز به دلیل وجود نم و رطوبت

این نوع ترک در ساختمان نوساز بیشتر در فصل های پاییز و زمستان که بارانی و برفی هستند، رخ می دهد. اگر بر روی سقف ترکی را مشاهده نمودید که اطراف آن به رنگ زرد درآمده بود، مطمئن باشید که ناشی از رطوبت و نم دادن است. در این صورت حتما ایزوگام پشت بام را ترمیم نمایید. البته اگر سقف خانه شما زیر پشت بام نیست و در طبقات پایین تر ساختمان زندگی می کنید، احتمال ترکیدگی لوله، وجود اشکالاتی در سیستم لوله کشی ساختمان و خوب آب بندی نشدن آنها هم وجود دارد. ترک ساختمان نوساز به علت نم و رطوبت، ترک غیر سازه ای بوده، اصلا خطرناک نیست و به راحتی برطرف می شود.

  • ترک ساختمان نوساز به علت نشست ساختمان

در واقع می توان گفت که اصلی ترین علت ایجاد ترک بر روی دیوار ها یا سقف ساختمان نوساز، نشست ساختمان است. هنگامی که خانه ای ساخته ای می شود، طبیعی است که در حین فرایند خشک شدن مصالح، کمی نشست رخ دهد. همین موضوع باعث می شود تا پس از گذشت مدت زمان کوتاهی نزدیک به چند ماه ترک هایی را بر روی دیوار ها مشاهده نمایید اما نگران نباشید؛ این ترک ها هم غیر سازه ای هستند و خطری شما را تهدید نمی کند. البته برای برطرف کردن شان لازم است اقداماتی را انجام دهید.

  • ترک ساختمان نوساز به خاطر گچ کاری نامناسب دیوار ها و سقف

علت دیگری که موجب ایجاد ترک بر روی ساختمان نوساز می شود آن است که گچ کاری به خوبی و حرفه ای انجام نشده است. در هنگام گچ کاری اگر در ملات گچ درصد آب بیش از مقدار معین باشد، پس از خشک شدن ترک هایی بر روی دیوار ایجاد می گردد. پس برای جلوگیری از به وجود آمدن ترک ساختمان نوساز به دلیل گچ کاری نامناسب، باید از بنا و گچ کار حرفه ای کمک بگیرید.

  • ترک ساختمان نوساز به دلیل مقاومت کم آن در برابر زلزله

اگر طراحی سازه به درستی انجام نگیرد، احتمال ایجاد ترک در صورت بروز زلزله حتی زمین لرزه های کوچک حتمی خواهد بود. هنگامی که ساختمانی با بودجه کم ساخته می شود و دستور العمل های مقاوم سازی در آن به خوبی رعایت نمی گردد، با کوچک ترین تکان و حرکتی ممکن است این ترک ها بر روی ساختمان نو ساز پدید آیند. در صورت ایجاد ترک ساختمان نوساز به دلیل تکان و زلزله باید هر چه سریعتر به اصلاح آن و افزایش مقاومت ساختمان بپردازید، زیرا این ترک های ایجاد شده سازه ای هستند و خطرناک اند.

ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز

برای ترمیم ترک ساختمان نوساز چه کار هایی می توان انجام داد؟

همان طور که گفته شد در صورت بروز ترک های سازه ای باید اصلاحاتی به صورت جدی و زیر بنایی انجام گردد، تا هم ترک از بین رود و هم آنکه دوباره ترک های دیگری بر روی دیوار ایجاد نشود. اما برای ترک ساختمان غیر سازه ای چه کارهایی را می توان انجام داد تا ترک از بین رود یا حداقل پوشیده شود؟ برای این کار روش های ساده ای وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت:

  • گچ کاری دوباره

اگر میزان ترک ها بر روی دیوار زیاد بود به گونه ای که نمی توانستید آنها را نادیده بگیرید، بهتر است آن دیوار دوباره گچ کاری شود. با این کار دیگر خیال تان از بابت ایجاد ترک راحت خواهد بود.

  • استفاده از پوشش های دیوار

اگر به دنبال راه های ساده تری برای پوشاندن ترک های دیوار خانه نو ساز خود هستید، و البته نمی خواهید با انجام گچ کاری خانه تان کثیف و به هم ریخته شود، می توانید از روش های دیگری برای پوشاندن ترک های دیوار استفاده کنید. یکی از این روش ها به کارگیری انواع دیوار پوش است. کاغذ دیواری ساده ترین آنهاست. دیواری که دارای ترک است را با یک کاغذ دیواری طرحدار و زیبا بپوشانید و از دیدن آن لذت ببرید. با این کار دکوراسیون خانه تان را نیز بهبود بخشیده اید. به جای کاغذ دیواری از پوشش هایی مانند استیکر یا آیینه های دکوراتیو هم می توان استفاده کرد.

  • پوشاندن ترک با استفاده از تابلو

اگر هیچ کدام از روش های بالا برای تان امکان پذیر نبود، یک راه بسیار ساده و آسان برای پوشاندن ترک ساختمان نوساز وجود دارد و آن روش این است که به کمک یک تابلوی عکس یا نقاشی آن ترک را پنهان نمایید. البته محل ایجاد ترک برای استفاده از این روش مهم است. اگر ترک پایین تر و نزدیک به زمین بود می توانید با قرار دادن گلدان های گل و یا لوازم تزیینی آن ترک را پوشش دهید.

ترمیم و اصلاح ترک های عمیق تر

برای اصلاح چنین ترک هایی اطراف ترک با تیشه تراشیده می شود و سپس درز آن کاملاً خالی می گردد. سپس درون ترک به وسیه گچ پر شده و سطح آن نیز با گچ آماده صاف می‌ شود‌. پس از آن با گچ کشته و پنبه آب‌، سطوح آن کاملاً پرداخت و آماده نقاشی می گردد. به این عمل اصطلاحاً پرداخت کردن، کشته و هم سطح کردن با زمینه در گچ کاری قدیمی می‌ گویند.

ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز
ترک ساختمان نوساز

خانه ایده آل خود را بسازید:

بازسازی و طراحی داخلی ساختمان و دکوراسیون داخلی آن



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<