در خانه های هر کدام از ما و یا خانه های پدرها و مادرهایمان، وسایل چوبی قدیمی پیدا می شوند که مدت هاست بدون استفاده مانده اند، وسایلی که زمانی مد روز بوده اند اما امروز به وسایل خاطره انگیز که در کنج انباری خاک می خورند، تبدیل شده اند. ما ایرانی ها عادت داریم که لوازم و وسایل بلا استفاده را در جایی از منزل نگه میداریم به امید روزی که شاید دوباره مورد استفاده قرار بگیرد، اما معمولا این روز هیچ وقت فرا نمیرسد، آنها تنها فضای ما را اشغال می کنند بدون اینکه به کارمان بیاید و بتوانیم از آنها کمکی بگیریم، اما خیلی خوب است اگر یک بار دیگر و با نگاهی دیگر به سراغ آنها برویم و با ایده های خلاقانه به زیبا سازی آنها بپردازیم، در این مطلب به روش های بازسازی و مرمت وسایل چوبی قدیمی خواهیم پرداخت، با این روش ها می توانید هم رنگ و لعابی جدید به وسایل خود بدهید و هم در استفاده از وسایل خانه صرفه جویی کنید.
نوسازی وسایل چوبی راه های مختلفی دارد که اولین و پرکاربردترین روش، رنگ آمیزی آنها است، با رنگ آمیزی ظاهر زیباتری به وسیله چوبی خود میدهید، انتخاب رنگ مناسب هم کاملا به سلیقه شما بستگی دارد؛ هر رنگی را که دوست دارید میتوانید انتخاب کنید؛ میتوانید رنگ انتخابی را با محیطی که قرار است وسیله در آنجا بگیرد هماهنگ کنید، البته رنگهای شاد و زنده مناسبتر است و محیط را به کلی تغییر میدهد.
می توانید مراحل کار و مقدار رنگ و سایر وسایل مورد نیاز را از فروشگاه های مربوط سوال کرده و برای شروع کار و اطمینان از درست انجام شدن آن هم میتوانید کار رنگ آمیزی را از قسمت هایی که در دیدرس نیستند شروع کنید، در عکس های زیر چند وسیله چوبی قدیمی و رنگ آمیزی شده را مشاهده می کنید، برای بزرگ تر دیده شدن عکس ها بر روی آنها کلیک کنید.
روش دیگر برای بازسازی وسایل کهنه چوبی، استفاده از هنر پتینه کاری است. این کار کمی خلاقانه تر است و به همان اندازه زمان اجرای آن نیز بیشتر است، پتینه در واقع نوعی رنگ آمیزی است که در نهایت باعث به وجود آمدن طرح و نقش هایی بر روی سطح اجرا میشود، در واقع پتینه روی چوب، به ترکیب چند رنگ و ایجاد لایه های رنگی متفاوت بر روی چوب قلمداد می شود. پتینه با روش ها و متریال های مختلفی اجرا میشود اما گسترده ترین روش آن استفاده از رنگهای روغنی می باشد. اجرای پتینه نیاز به تمرین زیادی دارد البته می توانید از کلاس های آموزشی نقاشی بر روی چوب هم بهره بگیرید، عکس های زیر چند نمونه پتینه کاری بر روی وسایل قدیمی را نشان می دهد.
آخرین راهکار بازسازی وسایل چوبی، پولیش و برق انداختن آنها میباشد. اولین گام برای برق انداختن وسایل چوبی، تمیز کردن آن ها است؛ برای این کار با یک پارچه گرد و غبار اضافی بر روی وسیله ی چوبی خود را گرفته سپس با استفاده از روغن سطح آن را برق بیندازید. برای برق انداختن سطح چوب می توانید از روغن مخصوص پولیش کاری استفاده کنید، اما ما به شما استفاده از روغن های خانگی را پیشنهاد میکنیم. درست کردن این روغن ساده است و تنها احتیاج به مقداری روغن برزک و عصاره صمغ دارید. این دو را به مقدار مساوی در ظرفی ریخته و بجوشانید و با دستمالی نرم آن را به سطح چوب بمالید و به سادگی وسایل چوبی خود را برق بیندازید، این روغن در بافت چوب نفوذ می کند و وسیله چوبی شما را تازه نگه می دارد. یکی دیگر از موادی که می تواند برای پولیش وسایل چوبی کارآمد باشد، قهوه است،می توانید به جای اینکه ته مانده قهوهای تان را دور بیاندازید آنها را پس از خنک شدن، با مقداری پارچه بر روی سطح چوب بمالید. با این کار هم وسایل چوبی خود را پولیش داده و براق کرده اید و هم فضای خانه تان را خوشبو می کنید.
با استفاده از روش های ذکر شده می توان بسیاری از وسایل چوبی را احیا کرده و تا سال ها از آن ها استفاده کنید. مطمئن باشید هر بار چشمتان به این وسایل بیفتد، از دیدنشان بسیار لذت خواهید برد. دیگران هم حتما از شما میپرسند این وسیله زیبا را از کجا خریدهاید یا چطور آن را تهیه کردهاید؟ این کار یکی از کارهای هنری سادهای است که میتوانید امتحانش کنید؛ فقط باید برایش وقت بگذارید و با ذوق و سلیقه کار را به پایان برسانید و در انتها از نتیجه کار خود لذت ببرید.