برای کسانی که تصمیم به ساخت خانه یا ویلا دارند، دانستن ابعاد و اندازه های استاندارد مهم است. ابعاد راه پله یکی از همین موارد است که دانستن اعداد دقیق آن خالی از لطف نیست. البته هنگامی که شما کار طراحی و نقشه کشی ساختمان خود را به یک فرد متخصص و کاردان ( مهندسین عمران و یا معماری ) می سپارید، این فرد تمامی ابعاد و اندازه ها را می داند و طراحی و ساخت را مطابق با استانداردها برای شما انجام می دهد. اما برای آن دسته از کسانی که می خواهند در رابطه با ساخت خانه اطلاعات کافی داشته باشند، خواندن این مطلب پیشنهاد می شود.
یک راه پله استاندارد چه ویژگی هایی دارد؟
با اینکه امروزه تقریبا همه خانه ها با آسانسور ساخته می شوند اما وجود راه پله در ساختمان ضروری است. زیرا هنگامی که به هر دلیلی نتوان از آسانسور استفاده نمود چاره ای جز عبور و مرور از راه پله ها نیست. ابعاد راه پله استاندارد باید به اندازه ای باشد که افراد بتوانند به راحتی در آن تردد کنند. نه آنقدر تنگ و تاریک باشد که یک نفر هم به سختی از آن عبور کند و نه آنقدر بزرگ و پهن و وسیع باشد که بخش زیادی از متراژ زیر بنای ساختمان را به خود اختصاص دهد. همچنین در یک راه پله استاندارد باید از سنگ های مناسب برای ساخت آن استفاده شده باشد و نرده های مقاوم و مستحکمی هم در آن به کار رفته باشد. وجود نور کافی هم جزو مواردی است که حتما باید رعایت شود.
راه پله دارای چه قسمت هایی است؟
راه پله به عنوان یکی از بخش های مهم در ساختمان بوده که عواملی از جمله ایمنی، طراحی و مصالح مورد استفاده در ساخت آن اهمیت زیادی دارد. منظور از ایمنی استفاده از سنگ مناسب برای کف و پله ها به نحوی که حرکت بر روی آنها با مشکلی همراه نباشد، همچنین رفت و آمد آسان برای همه افراد از کودکان گرفته تا سالمندان است. البته موضوع نرده های محکم و مقاوم نیز در زیر مجموعه ایمنی در راه پله قرار می گیرد. زیبایی راه پله نیز یکی از موارد مهم برای بعضی از طراحان و سازندگان بوده که جهت رسیدن به این خواسته استفاده از متریال ها و مصالح گوناگونی مانند چوب، فلز، سنگ و بتن و غیره مورد توجه است.
اندازه استاندارد راه پله ها چقدر است؟
تعداد پله ها به اندازه اختلاف ارتفاع بین دو سطح (پاگرد ها) بستگی دارد. به این معنی که هرچه ارتفاع طبقه و یا دو سطح بیشتر باشد، تعداد پله ها بیشتر می شود و هرچه ارتفاع طبقه ها کمتر باشد، تعداد پله ها نیز کمتر خواهد شد. به طور کلی در موضوع ابعاد راه پله و در یک ارتفاع معین و استاندارد، هرچه تعداد پله بیشتری استفاده گردد، ارتفاع استاندارد هر پله کمتر می شود. تعداد پله ها در هر طبقه از ساختمان های مسکونی بین 14 تا 20 عدد است. به این معنا که در هر سری از پله ها شما حداقل 7 عدد پله خواهید داشت.
ارتفاع پله نباید بیش از حد بلند باشد تا جایی که بالا رفتن از آن سخت باشد و به زانو ها آسیب وارد شود. اندازه استاندارد ارتفاع هر پله بین 17 تا 20 سانتی متر است.
در موضوع اندازه استاندارد راه پله ها شیب راه پله نیز مهم بوده و حتما در محاسبات ابعادی مشخص برای آن وجود دارد. در ساختمان های مسکونی شیب راه پله در حدود 30 درجه است.
همانطور که می دانید پاگرد محلی است که فرد پس از پیمودن یک بازوی پله (یک سری پله)، بر آن قدم گذاشته و با حرکت یا چرخش 90 درجه یا 180 درجه ای به بازوی دوم می رسد. حداقل عرض پاگرد برابر با عرض پله است. به این معنی که اگر عرض پله 100 تا 150 سانتی متر باشد، عرض پاگرد نیز 100 تا 150 سانتی متر است.
ابعاد راه پله یا اندازه استاندارد راه پله های مسکونی چقدر است؟
با مشاهده جدول زیر خواهید دید که ابعاد راه پله ساختمان های مسکونی چقدر بوده و طراحان و سازندگان چه اعدادی را باید در محاسبات خود برای ساخت راه پله لحاظ کنند.
مورد | اندازه استاندارد |
حداقل عرض مجاز پله ها | 110 سانتی متر |
حداقل عرض مجاز در ساختمان های کمتر از 50 نفر | 90 سانتی متر |
حداقل ارتفاع پله ها | 17 سانتی متر |
حداقل اندازه کف پله ها | 30 سانتی متر |
حداقل عرض پاگرد | 110 سانتی متر |
حداقل ارتفاع نرده | 75 سانتی متر |
ارتفاع نرده راه پله چقدر است؟
مورد مهم دیگر درباره ابعاد راه پله به موضوع ارتفاع نرده راه پله اختصاص دارد. به طور کلی نرده ای که برای راه پله مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای ویژگی های مشخص و استانداردی باشد. مثلا جنس نرده، ارتفاع آن، فاصله بین دو میله نرده با یکدیگر، تعداد گارد های به کار رفته در آن و غیره همگی باید طبق استاندارد هایی تهیه و نصب شوند. ارتفاع نرده راه پله ساده بین 75 تا 110 سانتی متر است. تعداد گارد های به کار رفته در نرده نیز باید بین 3 تا 5 ردیف موازی باشد. همچنین فاصله بین دو نرده عمودی نصب شده در راه پله باید حداقل 11 سانتی متر باشد که این عدد به خاطر آن در نظر گرفته شده که سر یک کودک از بین دو نرده عبور نکند.
ابعاد استاندارد راه پله و آسانسور
درباره ابعاد و اندازه های استاندارد راه پله ها و پاگرد هایی که در آنها آسانسور قرار می گیرد باید گفت که عرض مفید راه پله باید دست کم ۱۱۰ سانتیمتر باشد. مگر آنکه مجموع کسانی که در ساختمان زندگی می کنند و از راه پله ها استفاده می نمایند، کمتر از ۵۰ نفر باشد. در این صورت عرض مفید می تواند کمتر شده و به حداقل ۹۰ سانتیمتر کاهش داده شود. حال اگر مساحت ساختمان ۲۰۰ متر مربع و یا کمتر از آن باشد، و ساختمان با 5 سقف طراحی گردد، همچنین تعداد کل ساکنین آن هم کمتر از ۵۰ نفر باشد، عرض پا گرد میانی، یک متر در نظر گرفت می شود. عرض پاگرد در ورودی ساختمان نیز 1.2 متر خواهد بود.
درباره ابعاد استاندارد راه پله و آسانسور باید گفت که ابعاد داخل باکس آسانسور باید 160 در 200 سانتی متر باشد و اندازه لابی جلوی آسانسور نیز باید 150 در 150 سانتی متر در نظر گرفته شود. همچنین چنانچه در هر طبقه تا چهار واحد مسکونی وجود داشته باشد، یک راه پله و آسانسور کافی است. اما در صورتیکه در هر طبقه بیش از چهار واحد مسکونی باشد، حداقل دو واحد راه پله و آسانسور باید طراحی و ساخته شود. در مورد آسانسور ذکر این نکته هم لازم است که دیوار دور تا دور باکس راه پله و باکس آسانسور باید ۲۰ سانتیمتر باشد.
ابعاد استاندارد راه پله گرد
به طور کلی در بحث ابعاد استاندارد راه پله گرد می توان گفت که یک فضای 120 در 120 سانتی متری برای ایجاد یک راه پله گرد کافی است. با توجه به این فضا، طول کف پله ۵۵ سانتی متر می شود که برای تردد یک نفر مناسب است. اما مناسب ترین ابعاد استاندارد راه پله گرد 200 در 400 سانتی متر است که در این فضا می توان سازه پله ای با چرخش 180 درجه را ایجاد کرد. ابعاد استاندارد ارتفاع پله ها، عرض و طول آنها در راه پله گرد مطابق با اعداد گفته شده در بالاست.
خانه ایده آل خود را بسازید:
ابعاد استاندارد لابی مسکونی چقدر است؟