معمولا در ساخت هود های آشپزخانه سه نوع فیلتر به کار می رود. فیلتر الیافی، فیلتر آلومینیومی و فیلتر زغالی. فیلتر های الیافی به صورت ورقه هایی از الیاف ساخته می شوند که ضخامتی در حدود یک تا دو سانتی متر دارند و قابل شستشو نیستند. به این معنی که در صورت کثیف و غیر قابل استفاده شدن باید آنها را به کلی تعویض نمود. قیمت این فیلتر های الیافی برای هود بین 5 تا 10 هزار تومان است.
فیلتر های آلومینیومی که به صورت صفحه ای مشبک از جنس آلومینیوم و به صورت ضد زنگ ساخته می شوند، در پایین هود و در قسمت ورودی هوا نصب شده و چربی های معلق را به خود جذب می کنند. بعضی از هود ها دارای یک فیلتر آلومینیومی و بعضی دیگر تا سه فیلتر آلومینیومی در خود دارند. خوبی این فیلتر ها آن است که قابل شستشو هستند و حتی می توان آنها را در ماشین ظرفشویی نیز قرار داد. قیمت فیلتر آلومینیومی هود مدل توری در حدود 250 هزار تومان است.
اما فیلتر زغالی فیلتری است که بر روی هود های بدون دودکش نصب می شوند. نحوه عملکرد فیلتر زغالی به گونه است که هوای دارای بو و چربی به درون آن مکش یافته و پس از جذب بو و چربی ها هوا دوباره به محیط آشپزخانه باز می گردد. فیلتر زغالی قابلیت شستشو را ندارد و عمر مفید آن بین 1 تا 2 سال است و پس از این زمان فیلتر باید به کلی تعویض گردد. فیلتر زغالی باید در زمان مشخص خود تعویض شود و استفاده طولانی مدت از آن موجب کاهش راندمان هود و همینطور خطراتی از جمله آتش سوزی را در پی خواهد داشت. همان طور که گفته شد فیلتر زغالی معمولا بر روی هود هایی نصب می شود که امکان وجود لوله هوا برای خروج هوا از هود را نداشته باشند و قیمت آن در حدود 60 هزار تومان است.
روش تعویض فیلتر الیافی
در هود هایی با فیلتر الیافی معمولا یک صفحه مشبک توری مانند وجود دارد که فیلتر الیافی در پشت آن قرار می گیرد. این شبکه توری توسط دو قفل بر روی هود نصب می شوند. با فشار دادن قفل ها این شبکه توری باز شده و فیلتر بیرون می آید. برای انجام کار، توری مشبک را به سمت پایین کشیده و با آزاد کردن لولا ها توری را آزاد کنید. سپس میله نگهدارنده فیلتر هود را باز کرده و فیلتر کثیف را از روی آن بر دارید. فیلتر جدید را در جای خود قرار دهید و میله را بر روی آن بگذارید و مراحل قبل را به صورت برعکس جهت بستن هود انجام دهید.
روش های شستشوی فیلتر آلومینیومی
زمان نظافت و شستشوی فیلتر آلومینیومی بسته به میزان کارکرد هود متفاوت است. اگر از هود به میزان زیادی استفاده می کنید باید فواصل زمانی شستشوی فیلتر را کوتاه تر نمایید. به طور کلی پیشنهاد می شود که فیلتر های آلومینیومی را به صورت ماهیانه به کمک برس پلاستیکی و آب جوش و مواد شوینده شستشو دهید تا همواره هود شما بهترین راندمان و عملکرد را از خود نشان دهد. چنانچه فیلتر آلومینیومی را برای مدت طولانی تمیز نکنید و این فیلتر از چربی ها انباشته شود، برای شستشوی آن باید از مواد و محلول های شیمیایی قوی تری استفاده نمایید.
شستشوی فیلتر آلومینیومی هود با استفاده از جوش شیرین و مایع ظرفشویی
برای به کار گیری این روش شستشوی فیلتر آلومینیومی هود به حدود 60 گرم جوش شیرین و یک قاشق مایع ظرفشویی نیاز دارید. برای شروع کار ابتدا فیلتر را از هود جدا کرده و در سینک ظرفشویی قرار دهید. پیش از آن سینک را از آب داغ پر کنید به گونه ای که آب تا روی فیلتر را بپوشاند. در مرحله بعد یک چهارم فنجان و یا 60 گرم جوش شیرین رابه همراه یک قاشق مایع ظرفشویی را درون سینک ریخته و ترکیب کنید. در صورت دلخواه می توانید یک چهارم فنجان سرکه را نیز به این ترکیب اضافه نمایید. اجازه دهید تا حدود ده دقیقه فیلتر درون این محلول بماند و سپس با کمک یک برس پلاستیکی مواد را از روی آن پاک کنید.
شستشوی فیلتر آلومینیومی هود با استفاده از قرص ماشین ظرفشویی
در این روش پس از جدا کردن فیلتر از هود آن را درون یک سینی بزرگ قرار دهید و یک قرص ماشین ظرفشویی را بر روی آن بگذارید. سپس آب جوش کتری را بر روی قرص بریزید تا کاملا حل شود. به مدت 20 دقیقه صبر کنید تا قرص به طور کامل اثر کند و پس از آن به وسیله برس پلاستیکی فیلتر را پاک کنید. در حین برس کشی از آب داغ استفاده کنید تا فیلتر به خوبی تمیز شود. در انتها آن را با یک دستمال یا حوله خشک نمایید.
شستشوی فیلتر آلومینیومی هود با ژل ماشین ظرفشویی
ژل ماشین ظرفشویی ماده است که به جای قرص نیز استفاده می شود. برای استفاده از این روش باید دو طرف فیلتر آلومینیومی را به خوبی با آب گرم شستشو دهید و سپس فیلتر خیس و مرطوب را بر روی یک سینی بزرگ قرار دهید. سپس ژل ماشین ظرفشویی را به مقدار لازم بر روی فیلتر ریخته و با استفاده از مسواک و یا برس پلاستیکی به خوبی بر روی فیلتر بکشید. در حدود 20 دقیقه صبر کنید تا ژل به خوبی عمل کرده و چربی ها را در خود حل کند. توجه داشته باشید که اگر فیلتر شما دارای آلودگی های فراوان و چربی های مقاومی بود باید این مدت زمان افزایش یابد. در نهایت فیلتر را با آب گرم شسشتو داده و با دستمال یا حوله به خوبی خشک کنید.
قویترین پاک کننده های چربی هود
پاک کردن فیلتر آلومینیومی هود که به طور کامل توضیح داده شد. اما برای پاک کردن بدنه هود از چه مواد و راه هایی می توان استفاده کرد؟ اگر چربی های نشسته بر روی هود تازه باشند و مدت زمان زیادی از وجود این لکه ها نگذشته باشد با استفاده یک دستمال و مقداری اسپری پاک کننده سطوح به راحتی می توان هود را پاک کرد. اما اگر هود دارای لکه های چربی و روغن قدیمی باشد و مدت زمان زیادی از نظافت آن گذشته باشد، باید از محلول های پاک کننده قوی تری برای این منظور استفاده کرد. اسپری های چند منظوره و همینطور اسپری گاز پاک کن مواد مناسبی برای تمیز کردن هود به شمار می روند.
یکی دیگر از موادی که برای پاک کردن هود مورد استفاده قرار می گیرد پودر ماشین لباسشویی است. این پودر ها دارای قابلیت چربی زدایی قوی هستند و با استفاده از یک اسکاچ نرم به علاوه مقداری پودر هود به خوبی تمیز می گردد. گاهی مواد روغنی و چربی ها بر روی هود آنقدر قدیمی و چسبناک می شوند که تمیز کردن آنها با این مواد هم به خوبی انجام نمی گیرد. در این موارد می توان از محلول هایی با نام های تجاری مختلف که در بازار موجود است استفاده نمود. فقط باید توجه داشته باشید که این مواد مخصوص بدنه های استیل و یا شیشه ای هود هستند و برای قسمت های پلاستیکی هود استفاده نشوند. روش استفاده از این محلول ها به این گونه است که زیر کابینت هود و بر روی گاز یک دستمال ضخیم یا کیسه پلاستیکی پهن کرده و سطوح مورد نظر را به خوبی با اسپری خیس و آغشته نمایید. پس از گذشت مدت زمانی در حدود 5 دقیقه به کمک دستمال سطح را پاک کرده و تمیزی و براق شدن بدنه هود را مشاهده نمایید.
خانه ایده آل خود را بسازید:
هود ذغالی یا هود بدون دودکش چیست و در چه مکان هایی کاربرد دارد؟
معیارهای خرید هود برای آشپزخانه و حدود قیمتی آنها