مقایسه سبک های معماری – مدرن، کلاسیک، روستیک، مدیترانه، صنعتی، گوتیک، باروک و….

معماری همانند سایر رشته های هنری دارای سبک های متفاوتی است، هر سبک تعریف خاص خود را دارد و این تعاریف می ‌توانند تا حدودی معرفی کننده هر کدام از آنها باشند. اما برای درک بهتر سبک های معماری می‌ توان با مقایسه کردن آنها به جمع‌ بندی بهتری رسید. مقایسه سبک ها به معنی بهتر یا بدتر بودن هر کدام نسبت به بقیه سبک ها نیست، بلکه به معنای توضیح دادن هر سبک و روش همراه با ویژگی های خاص آن در کنار روش های دیگر است، تا هر فرد بتواند از میان مجموعه سبک های معماری معرفی شده چیدمانی را که نظرش را جلب می کند و متناسب با روحیه و شخصیت اوست، انتخاب نماید. البته توضیح سبک های معماری داخلی می ‌تواند تا حدودی دشوار باشد، چون عناصر همیشه و در تمامی سبک ها ثابت نیستند، اما هر سبک چند نشانه کلی دارد که با معرفی کردن آنها می توان آن سبک به خصوص را شناساند.

سبک های معماری متنوع و گوناگون اند. آنها شامل: سبک مدرن در معماری ، سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی ، سبک مدیترانه ای ، سبک روستیک ، سبک صنعتی ، سبک بوهو و غیره هستند که در ادامه درباره هر کدام از آنها توضیحاتی کامل و کمک کننده را ارائه می دهیم. نکته مهم درباره انتخاب هر کدام از این سبک های معماری آن است که باید مواردی همچون فضای خانه، متراژ آن، میزان نورگیر بودن یا تاریک بودن خانه، فضای بیرونی و محیط جغرافیایی که در آن محل زندگی می کنید، میزان بودجه، و در نهایت سلیقه و نوع کاراکتر خود را در نظر داشته باشید.

سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی

در معرفی سبک های معماری اولین و مورد توجه ترین سبکی که به آشنایی با آن می ‌پردازیم، سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی است. این سبک هیچ گاه از دایره محبوب ترین ها و پر طرفدار ترین ها دور نمی شود و تقریبا همیشه مورد پسند بسیاری از افراد است. حس شکوه و عظمت درونی که سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی ایجاد می کند، آن را تبدیل به گزینه اول افراد بلند پرواز و کمال گرا کرده تبدیل کرده است. این سبک ماهیتی لوکس و مجلل دارد و بنابراین مناسب افرادی است که دارای همین نوع روحیه هستند. اصلی ‌ترین نشانه‌ سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی تقارن، تناسب و ثبات است. سبک کلاسیک خود زیر شاخه های فراوانی دارد، اما در تمامی زیر شاخه ها سه رکن گفته شده رعایت می شود. جزئیات در این سبک از اهمیت زیادی برخوردار است، به طور مثال هیچگاه در یک خانه با سبک کلاسیک مبلمان فلزی ساده و یا فرش بدون طرح و نقش دیده نمی شود، دیوار ها ممکن است دارای قاب بندی های گچبری شده باشند و مبلمان همراه با تزئینات و کنده کاری های چوبی بر روی پایه های انحنا دار هستند.

در کنار طرح و نقش های فراوان موجود در این سبک، رنگ ها نیز بسیار خاص انتخاب شده ‌اند. رنگ هایی همچون طلایی، نقره ای، کرم، قهوه ای، قرمز درباری، زرشکی، بژ، زیتونی و دیگر رنگ هایی که موجب ایجاد هویت تجمل گرایی در فضا می ‌شوند در سبک کلاسیک مورد استفاده قرار می گیرند. محبوب ترین ترکیب های رنگی که سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی به خود می بینید، کرم و طلایی، قهوه ای و طلایی، کرم و بژ، زرشکی و طلایی، آبی لاجوردی و طلایی، و یا سبز و طلایی و کرم هستند.

چوب یکی از مهم ترین بخش های سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی است. چوب در بسیاری از بخش ها همچون کف، مبلمان و میز ها، و حتی دیوار ها مورد استفاده قرار می گیرد. مبلمان استیل و سلطنتی که معمولا حجیم و بزرگ هستند با بهترین و مقاوم ترین چوب ها ساخته می شوند و خراطی ها و منبت کاری هایی که بر روی آنها انجام می گردد، نوعی شکوه و زیبایی خاص را در فضای خانه ایجاد می کنند.

در یک چیدمان کلاسیک فرش، تابلو ها، مجسمه های تزیینی، قاب عکس های خانوادگی همه پر نقش و نگار انتخاب شده اند، اما تمامی این اشیاء باعث نشده است تا فضای کلی شلوغ به نظر برسد و دلیل آن قرار گیری صحیح و اصولی هر شی است. به عنوان نکته آخر در مورد سبک کلاسیک در دکوراسیون داخلی باید گفت وسایل، متریال و اشیا استفاده شده در سبک کلاسیک معمولا گران قیمت هستند و به طور کلی اگر می‌ خواهید چیدمانی کلاسیک داشته باشید باید به فکر هزینه ‌های بالای آن نیز باشید.

سبک کلاسیک
سبک کلاسیک
سبک کلاسیک

سبک مدرن در معماری

در مقابل سبک کلاسیک سبک مدرن در معماری قرار دارد. این سبک نیز همانند سبک کلاسیک زیر شاخه های فراوانی داشته و به صورت کلی چند نشانه و هدف اصلی دارد که به اختصار آنها را توضیح می دهیم. اصلی ‌ترین هدف سبک مدرن در معماری ایجاد فضایی خلوت و ساده است. استفاده از اشکال انتزاعی در طرح ها و وسایل، کاربرد شکل های هندسی زاویه دار، استفاده زیاد از ریتم در چیدمان، عدم استفاده از تقارن، دوری از تجملات و جزییات اضافه، و همچنین استفاده از خطوط صاف و کمتر انحنا دار از دیگر ویژگی های این سبک خواهد بود. نمود این ویژگی ها را می توان در بسیاری از وسایل خانه دید، به طور مثال مبلمان در این سبک با متریال تمام چرم و یا تمام پارچه بدون جزییات خاص و به ‌صورت راحتی هستند، تابلو های نقاشی ممکن است تک رنگ باشند و یا در آنها از رنگ های شارپ استفاده شده باشد، میز ها مربع شکل و ساده هستند و آشپزخانه کابینت های به روز و جدید دارد و دارای جزیره است.

در سبک مدرن در معماری بر خلاف کلاسیک، بیشتر از رنگ های خنثی، مکمل و ترکیب های تیره روشن استفاده می شود. فضای مدرن این امکان را می دهد که بتوان با دست باز تری به انتخاب رنگ های گوناگون پرداخت و خیلی از رنگ هایی که جایی در سبک کلاسیک ندارند، در یک خانه مدرن استفاده می شوند. مثلا سرخابی و صورتی، لیمویی، سبز های فانتزی و غیره انتخاب های جذابی برای یک خانه مدرن و پر انرژی هستند. در کنار این رنگ ها رنگ طوسی به عنوان یکی از نماد های سبک مدرن در معماری و دکوراسیون داخلی شناخته می شود.

عدم تقارن همیشگی نیست اما این موضوع می ‌تواند کمک بسیاری به چیدمان تمامی بخش ‌های خانه کرده و آن را از یکنواختی دور کند. از دیگر موارد کوچکی که در مورد سبک مدرن در معماری و چیدمان وجود دارد، می ‌توان به ساده بودن کف و فرش ‌ها، استفاده از پرده های ساده و کرکره های چوبی، استفاده از آباژور ها برای نورپردازی تاکیدی و عدم استفاده از جزییات اضافه برای تزیینات غیر ضروری اشاره کرد. در یک جمله سبک مدرن یک سبک بی آلایش، راحت، فارغ از هرگونه زرق و برق و حتی شاید بدون قانون است که در عین حال نظم خاص خودش را هم دارد. سبک های مینیمال، فلزی و صنعتی، بوهو و غیره زیر مجموعه های سبک مدرن در معماری و دکوراسیون داخلی به شمار می روند.

سبک مدرن در معماری
سبک مدرن در معماری
سبک مدرن در معماری

سبک گوتیک و باروک

در سبک های معماری سبک گوتیک و باروک یکی از پر بحث ترین سبک های معماری داخلی هستند. بسیاری این دو سبک را با هم اشتباه می‌ گیرند در حالی که این دو تفاوت‌ های بسیاری با هم دارند. سبک گوتیک بسیار قدیمی تر از باروک است و نه تنها در زمان بلکه در ویژگی های ظاهری نیز بسیار با هم متفاوت هستند. گوتیک سبکی متعلق به دوران قرون وسطا است که معمولاً در کلیسا ها از آن استفاده می شده است. این سبک بی‌ پروایی خاصی در ماهیت ذاتی خود دارد و در نگاه اول شاید حس ترس و دلهره را در بیننده بر انگیزاند. اما در کنار این موضوع سبک گوتیک دارای پیچیدگی‌ ها و ظرافت‌ های خاص خود است که این ویژگی ها را می توان با شناخت کامل این سبک درک کرد. گوتیک سبکی با وقار بوده و بسیار مناسب افراد قدرت طلب است. اصلی ترین ویژگی این سبک کم نور بودن است و فضا های داخلی در یک سبک گوتیک، اغلب تاریک هستند.

اگر در میان سبک های معماری به دنبال ایجاد عظمت و بزرگی و ابهت هستید می توانید آنها را در گوتیک پیدا کنید، این موضوع در ارتفاع دیوار ها و پنجره ها نمود کامل پیدا کرده است. متریال های استفاده شده در تمامی وسایل از دسته متریال های سنگین و محکم، مانند چوب بلوط بوده و طرح و نقش های آن نیز مربوط به دوران خودش است. این طرح و نقش ها را به صورت قوس هایی سنگین می توان در کابینت و مایه صندلی ها مشاهده کرد. پارچه ها نیز چه برای مبلمان و چه برای پرده ها از جنس ضخیم و با رنگ‌ های تیره، و معمولاً از جنس ابریشم، ساتن و مخمل هستند. یکی دیگر از اصلی ‌ترین ویژگی های این سبک، رنگ است. رنگ ها در سبک گوتیک بسیار تیره هستند، رنگ هایی نظیر بنفش یاقوتی، سیاه، سبز تیره و طلایی از معرف های اصلی سبک گوتیک است.

سبک باروک اما بسیار متفاوت از گوتیک است. باروک را از لحاظ مقایسه می توان مقابل سبک کلاسیک قرار داد. این سبک در واقع یک معماری کلاسیک منحط بی ساختار و دارای تزیینات نمایشی زیاد و عجیب و غریب است. باروک از بی نظمی هایی تشکیل شده که فاقد تناسب است و تمامی روند شکل ‌گیری آن بنا به حواس هنرمند طراح است. حرکت و پویایی از دیگر مشخصه های بصری این سبک است که این موضوع نقطه اصلی مقابل با سبک کلاسیک است. حال این حرکت و بی قاعدگی نشانه هایی در معماری داخلی دارد. این سبک ایتالیایی معمولاً در فضا های بزرگ به کار برده می ‌شود و در زمره سبک های تجملی بشمار می‌ رود. نشانه ‌های تجمل گرایی همچون رنگ های براق، فرش و مبلمان لوکس، پرده و لوستر های فاخر و تمامی وسایلی که باعث می‌شود یک فضا باشکوه و رویایی، همچون کاخ ها به نظر برسد در آن وجود دارد. ماهیت ذاتی باروک ایجاد کردن فضایی هماهنگ، همراه با هنجار در عناصر می باشد و دلیل خاص بودن این سبک نیز همین موضوع است. ویژگی های قابل مثال دیگر باروک عبارتند از: مبلمان با پارچه های نفیس، کفپوش های سرامیکی با کیفیت بالا، فرش های دستباف در اتاق خواب ها، لوسترهای کریستال، آینه های بزرگ با قاب بندی های فرم دار فلزی، پرده های ابریشمی گلدار، رنگ های طلایی درخشان و طرح های طلا کوب که در اشیا مختلف دیده می شود، بخش اعظمی از یک چیدمان باروک را به خود اختصاص داده است.

سبک گوتیک
سبک گوتیک
سبک گوتیک
سبک باروک
سبک باروک
سبک باروک

سبک صنعتی

در معرفی سبک های معماری اگر بخواهیم کمی از فضای پردازش باروک دور شویم، بهتر است با سبک صنعتی آشنا شوید. این سبک در واقع برآمده از قرن بیستم است و به عنوان نشانه ای از تکنولوژی در خانه ها نمود پیدا کرده است. این سبک آنقدر ها عامه پسند نیست اما ویژگی های خاص خودش را دارد که آن را جذاب می کند. سبک صنعتی در واقع تلفیقی از دنیای مدرن و جدید با دنیای سنتی است و می توان آن را یک روش همگام سازی سبک قدیمی خانه ها با سبک جدید زندگی دانست. رنگ ها در این سبک محدود هستند و تقریباً می‌توان تصویر بصری از یک کارخانه را نیز در این سبک در قالب خانه، دید. پالت های رنگی خنثی و ترکیب های رنگی خاکستری بیشترین نقش را در سبک صنعتی دارند، متریال ها عموما به صورت خام بوده در واقع می‌توانید مصالحی مانند آلومینیوم، آهن، بتن و غیره را به صورت مستقیم در خانه مشاهده کنید. علاوه بر آن سیستم های تاسیساتی خصوصا در پارکینگ ها به صورت باز و قابل مشاهده هستند. اصلی ترین ویژگی سبک صنعتی کاربردی بودن آن است، این کاربردی بودن بدین معناست که تمامی عناصر به کار رفته قابل استفاده هستند و هیچ عنصر و یا شیء بدون کاربردی خاص در این چیدمان وجود ندارد. استفاده زیاد از فلزات و محدود بودن رنگ و تزئینات باعث می شود فضایی سرد و بی روح در این سبک به وجود آید، اما با استفاده از وسایل مدرن و حتی قدیمی می‌ توان کمی فضای خانه را گرم تر جلوه داد و آخرین نکته و مهمترین نکته در مورد این سبک پلان باز بودن آن است. فضا ها در این سبک تفکیک نمی ‌شوند و کمتر فضای مجزایی در این سبک وجود دارد و تقریبا اثری از دیوار در آن نیست.

سبک صنعتی
سبک صنعتی
سبک صنعتی

سبک مدیترانه ای و سبک روستیک

در سبک های معماری موارد دیگری نیز وجود دارند که کمی عامه پسند تر هستند و فضایی گرم تر به خانه می بخشند. این سبک های معماری با نام سبک مدیترانه ای و سبک روستیک شناخته می شوند. سبک روستیک فضایی گرم و دعوت کننده را در خانه به وجود می آورد که از این لحاظ آن را می ‌توان نقطه مقابل سبک صنعتی دانست. سبک روستیک نوعی همزیستی با طبیعت را به ارمغان می آورد و می تواند خانه را تبدیل به یک مامن امن و آرامش بخش کند. در سبک روستیک تمامی متریال ها، رنگ ها، طرح ها و نقش ها از طبیعت نشأت می ‌گیرد و کمترین دست کاری در آنها ایجاد می شود. روستیک سبکی طبیعت گرا، بی تکلف و صمیمی است، سبک مدرن در معماری نیز تا حدودی ویژگی‌ های روستیک را دارد اما نمود اصلی آن نیست. در سبک روستیک استفاده بیش از حد از متریال های طبیعی همچون چوب و آجر را می ‌بینیم. در واقع چوب اصلی ترین متریال در این سبک است، هرچه این چوب خام تر و طبیعی تر باشد تأثیر آن بر فضا بیشتر است. از چوب در بسیاری از بخش های آن همانند مبلمان، در و پنجره، کف، دیوار ها، سقف و غیره می توان استفاده کرد. سنگ ها نیز می توانند به عنوان نشانه دیگری از طبیعت در سبک روستیک باشند. از آنها می ‌توان در کف و دیوار ها استفاده کرد، بهتر است سنگ های استفاده شده به صورت طبیعی و تراش نخورده باشند. پارچه نیز از دیگر قسمت های معرفی کننده سبک روستیک است. پارچه های دستباف مانند گلیم، جاجیم و کتان برای مبلمان، فرش و پرده ها مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از تزییناتی همچون دست سازه های سفالی نیز حس طبیعی بودن فضا را دو چندان می‌ کند. مبلمان معمولا ساده از نوع راحتی هستند، با سبک قدیمی و هماهنگ با سایر متریال ها انتخاب می شوند. در سبک روستیک برای تزیینات از روش‌ هایی مانند پتینه به وفور استفاده می شود. پتینه را می توان بر روی وسایل چوبی و دیوار ها مشاهده کرد. در میان سبک های معماری اصلی ترین ویژگی های این سبک استفاده از وسایل قدیمی و احیا کردن آنها است که این به تفکر اهمیت طبیعت باز می‌گردد.

سبک مدیترانه ای نیز شباهت هایی با سبک روستیک دارد. این شباهت بیشتر در ماهیت آنها یعنی راحتی و حفظ پذیرندگی است، اما در ظاهر دارای تفاوت های بارزی هستند. این مورد از سبک های معماری در کشورهایی که آب و هوای گرمسیری دارند اجرا می شود و نکته مهم در طراحی داخلی این سبک به کارگیری رنگ های روشن برای ماکزیمم کردن نور طبیعی خانه است. سبک مدیترانه ای نیز مانند سبک باروک در فضای بزرگ اجرا می ‌شود اما راحتی و سادگی سبک روستیک را دارد. حس به وجود آورنده این سبک یک حس هیجان انگیز اما در عین حال آرامش بخش است که شما را می تواند به واسطه بازی با رنگ های موجود در آن به یک ساحل مدیترانه ای دعوت کند. رنگ ها در سبک مدیترانه ای عمدتاً از رنگ ‌های گرم که در ساحل دریا وجود دارند الهام گرفته شده، رنگ ‌های مانند آبی کبالت، زرد اکر و قهوه ای شنی از این موارد هستند. مبلمان معمولا به صورت راحتی و با پایه های کوتاه و کلفت و بدون جزییات طراحی می شوند، تخت خواب ها بزرگتر از حد معمول، تزیینات دیوار ها گچبری هایی ونیزی و کاشی کاری چند رنگ هستند. مورد دیگر که در سبک مدیترانه ای بسیار به چشم می ‌آید استفاده از فلزات است. فلزات بیشتر به صورت قاب بندی عناصر مختلفی همچون تابلو و آینه، لوستر ها، نرده و دستگیره در ها به کار می رود. گلدان های بزرگ و هنر موزاییک کاری نیز از دیگر ویژگی های چشمگیر سبک مدیترانه ای به شمار می رود.

در میان سبک های معماری موارد دیگری هم وجود دارند، همانند سبک معاصر که تلفیقی از تمامی سبک هاست، سبک ماوریک که یک تحول اساسی در دکوراسیون به خصوص در نظم چیدمان به وجود آورده، سبک بوهمین که جلوه دهنده رنگ ها و گیاهان طبیعی است، سبک موروکو که زیبایی هنر اسلامی را در تلفیق با سبک مدیترانه ای و اسکاندیناوی نشان می دهد و حتی سبک های چینی و ژاپنی که طرفداران خاص خودش را دارد. در انتها باید گفت هر سبک با هر ویژگی، زیبایی‌ های خاص خودش را دارد که می توانید از آنها با توجه به شرایط و فضای خانه و سلیقه خودتان استفاده کنید.

سبک روستیک
سبک روستیک
سبک روستیک
سبک مدیترانه
سبک مدیترانه
سبک مدیترانه

 

 

خانه ایده آل خود را بسازید:

آیا خانه ام را خودم طراحی کنم یا از خدمات طراحی داخلی استفاده کنم؟

مبل راحتی بخرم یا سلطنتی ؟ کدام برای خانه ام مناسب تر است؟

مبل کلاسیک، سبکی شیک و لوکس در خانه ی شما



چیدوپلاسی عزیز دیدگاه خود را بنویسید

<